Blev lite hoppning för Julia och Lorett och det tyckte nog båda var kul.I veckan som gick var det lite blandat för Lorett. Julafton vilade hon. Juldagen red jag med Åse och Tina en långrunda ut mot Ottarp. Grusvägarna var helt ok, och vi kunde trava lite. Lorett pigg som bara den och fick till världens trav! En sådan trav som man skulle önska att hästarna alltid hade när man red dem. Annandagen minns jag inte vad vi gjorde men i tisdags tränade jag för mette med henne. Gick väldgit bra. Ska tänka på att inte falla framåt i ridningen och att använda vaderna bättre, dvs vinkla benen något.

Onsdagen red Julia ut med henne tillsammans med Rebecca och Cez. Torsdagen var det pay-and-jump i Viarp och Julia var med på GT. Hoppade två rundor och det såg bra ut. Efteråt red Julia ut en sväng på Lorett så det blev två dagars skritt för Lorettan.  På nyårsafton hoppade Julia lite med henne i ridhuset.  Idag nyårsdagen skulle jag ridit ut på henne med Åse och Helene, men när vi tog in henne från hagen gick hon så konstigt med bakbenen, liksom lyfte dem högt som när hon har transportskydden på. Gjorde i alla fall i ordning henne men när vi skulle rida iväg gjorde hon likadant så då ville jag ej rida iväg, utan jag gick in med henne i ridhuset där Lotta var, så att hon kunde titta på henne. Travade lite men då syntes inget. Förhoppningsvis är det inget, utan hon kanske blivit lite stel och spänd av regnet och kylan. Kollade henne ikväll igen, men såg inget. För säkerhets skull har hon fått ett fleecetäcke under sitt vanliga täcke.

foto0711 (MMS)

Så här glad var Lorett när hon såg Chessie. Long time no see!

foto0710 (MMS)

Ute och luftar Cez. Fin häst. :)

foto0703 (MMS)

Denna underbara julbukett fick jag av Pernilla i julklapp plus en massa andra fina saker av nära och kära bl a en gosîg morgonrock med hästar på :). Haft en mysig julafton. Och Lorett fick en gran i julklapp av 'farmor' men det vet hon inte än för hon får den först i morgon.

Igår blev det ett pass i ridhuset. Red i dressyrsadeln och Lorett kändes riktigt fin. Avslutade med att rida igenom LA;1. Var så säker på att jag kunde hela programmet men när jag körde hem slog det mig att jag glömt skänkelvikningarna. I alla fall kändes Lorett fin och det är lite kul för när man rider upp på medellinjen så vet Lorett att det är något särskilt och hon får extra spänst och energi.

Idag var jag i stallet på förmiddagen eftersom jag skulle börja jobba kl 13. Var osäker på om jag skulle hinna rida men hann. Och det var riktigt mysigt. Rebecca var i stallet och skulle rida Cez så vi red ut tillsammans. Red ner till flygfältet på grusvägen och då det är så milt och regnat mycket är vägen helt ok att trava på. Lorett var pigg och framåt! Var ute drygt en halvtimme och sedan bytte jag tillbaka till Loretts gamla täcke som är tunnare, då det var drygt 7° ute. Dessutom sitter det bättre. Bra att hon hann vara ute lite till. Nu på vintern blir det ju mycket box för hästarna.

I morgon blir det vila för henne. Dels jobbar jag samma dumma tid som idag, och dessutom skadar det ju inte att ta det lugnt en dag, och varför inte på julafton? Får se vad det blir i julklapp åt Lorett. Äpplen är inköpta och även en julgran står på inköpslistan men har inte hunnit med det än. Ska försöka fixa det imorgon. 

Granen som hon fick i julklapp förra året såg ut så här efter endast några dagar! Mums vad gott tycker Lorett.
Hittade ett fint vintertäcke till Lorett med hals. Ska hålla koll ifall de rear det efter jul. Har både hals och reflexer.  Fnns här! Mejlade faktiskt dem och undrade om storlekarna eftersom Lorett ibland har 125 och ibland 135, och fick till svar att de är något små i storlekarna så får hoppas att inte 135 tar slut. :)

Så här såg Lorett ut för exakt ett år sedan. Och -12° var det. Lite skillnad mot detta året. Fast i morse låg det faktiskt lite snö på marken men den smälte snabbt. Cirka 2° har det varit idag. Ganska skönt ändå för det var vindstilla, men mörkt och dystert. Nästan bättre förra året. Lite kul att kunna titta tillbaka via bloggen. Här finns det inlägget.


Idag blev det en promenad ner till Viarp och så red jag i stora ridhuset. Lite läskigt att vara där själv tyckte nog Lorett som var lite spänd, men det gjorde henne nästan bara bättre. Red dock inte så länge, cirka 30 minuter, och inga svåra eller jobbiga övningar. Mockade även i hagen idag. Riktigt tungt och jobbigt nu när det är så lerigt i hagen. Skåpet i stallet behöver städas vilket skulle gjorts innan Julia åkte iväg, men ska försöka göra det i morgon. Gillar inte när det är oreda där.
Nu är det bara några dagar kvar till julafton, och Lorett har lite julsemester. Förra veckan fick hon vila måndag och tisdagen red Julia lite grann tror jag. Onsdagen red jag igen i Viarp för Lotta och det blev lite framridning och sedan red vi kadrilj. Lorett trodde nog det var tävling när vi red upp på medellinjen för hon blev så spänstig och fin. Hon verkar verkligen tycka om att visa upp sig. Var riktigt kul med kadrilj men när man precis lärt sig programmet så är tiden slut.

Torsdagen vilade hon också och på fredagen var det dags för min sista lektion för terminen. Det var hoppning på schemat Dock ville jag inte hoppa så mycket och högt eftersom hon hoppat så mycket sista tiden, men vi började i alla fall med lite travbommar. Därefter blev det plastbommarna i galopp, först 2 st och sedan 3 st. Därefter hoppade vi en liten bana. Jag hoppade den två gången, dock bara lågt båda gånger. Lorett var superduktig och gjorde precis vad hon skulle. Hon var pigg och verkade tycka det var kul. Jag kunde bara sitta och vänta in hindren och sedan skötte hon allt. Lotta berömde henne och tyckte hon var en riktig hopponny som var framåt, hoppglad och kom i rätt galopp hela tiden.  Avslutade kvällen med att jag, Pernilla, och Helene fikade i sadelkammaren på Viatorp, och Lotta slöt till när hon var klar. Det blev lussekatter, julmust, glögg med chillichoklad och hemlagat julgodis.

Hon fick ju även nya skor på fredagsmorgonen och jag var rädd att hon åter skulle bli öm, men denna gång var det ok. Hon fick även snösulor på så nu får det gärna komma lite snö, åtminstone över julen. Det är ju kul att rida ut i snö.

Lördagen red jag och Julia tillsammans i ridhuset, hon på GT och jag på Lorett. Julia ville egentligen ridit Lorett eftersom hon skulle åka till Italien dagen efter men klockan blev för mycket. Trimmade lite grann i ridhuset i dressyrsadeln och Lorett kändes jättefin. Söndagen jobbade jag hela dagen och var inte hemma förrän halv tio. Dock hade Julia hunnit åka till Lorett innan de stack mot Italien så hon hade mockat och även skrittat ut en sväng barbacka på Lorettan.

I måndags började jag mitt nya jobb och slutade halv fem. Var i stallet vid 18-tiden. Massa folk där men jag mockade först till Lorett och sedan till Cez. Vid det laget var det lugnare i stallet och då passade jag på att tömköra Lorett.  Höll på cirka 30 minute och hon var lugn och fin. Kändes helt mjuk och rörlig, och lyssnade bra på mina kommandon. Igår tisdag jobbade jag 12:30 - 20:30 vilket är en dum tid, men inte mycket att göra åt. Mockade på morgonen och efter jobb körde jag inom för att kratsa hovarna och titta till henne. Dock var pernilla där när jag kom och höll på att longera Cez så då tog jag Lorett i grimskaft och gick en 20 minuter med henne i ridhuset. Bra för Lorett att ändå röra sig lite innan natten och fick på köpet en trevlig pratstund med Pernilla.

Kan jag få gå in och äta mitt hö nu?! Eller dra iväg till gräset här utanför ridhuset? (vilket hon gjorde!)

Bild man blir glad av från equipe! Och samtidigt tråkigt förstås.

Klass 3 - 0.70-1.00 (Lätt B) bed. Två faser A:0/A:0
Plats     Ryttare Häst Fel Tid Fel Tid
3   Tiggelberg LoretLorenzo He - Elegant HeDhr H. IdzesJonna Rosen3 2 0 51.01 0 21.40
Följ start och resultat för Julia Rosén eller Tiggelberg Loret via e-post | Se fullständig startlista eller resultatlista
Klass 4 - Kat D 0.65-0.95 (Lätt C+) bed. Två faser A:0/A:0
Plats     Ryttare Häst Fel Tid Fel Tid
1   Tiggelberg LoretLorenzo He - Elegant HeDhr H. IdzesJonna Rosen3 2 0 52.14 0 16.21
 

foto0698 (MMS)

Lorett är fin i sitt nya varmare täcke även om det är lite stort. Men det är klart, allt klär ju en skönhet :)

När jag började på John Blund för fem år sedan trodde jag att jag skulle bli kvar där för alltid. Men saker och ting förändras. Idag är det sista dagen och förhoppningsvis kommer jag att trivas lika bra på mitt nya jobb. Blir i alla fall närmre för mig och dessutom heltidstjänst och det var ekononim som fick styra valet. Fick världens finaste kort av ett syskonpar och deras mamma idag!

foto0694 (MMS)

Dags igen för hovslagaren. Håll tummarna att det går bra idag!

Julfina idag på Viarps Julshow där de var med på höjdhoppning. Detta året kom de tvåa efter att ha rivit 1,20 men vore konstigt om inte Lorett var lite trött efter den senaste tiden. Nu ska hon bara ta det lugnt i veckan, och sedan har jag min sista lektion på fredag och därefter blir det nog lite julvila för henne.

Ja tyvärr gick väl inte tävlingen idag helt efter planerna men samtidigt kan man väl inte säga att det gick dåligt. Till båda klasserna kändes det som om det gick väldigt fort när man väl kom in på framhoppningen, och de hade helt plötsligt ngn ny regel om att man bara fick rida i vänster varv. Inte bra för Lorett behöver ju verkligen också hoppas fram i höger som är hennes svåra. Men men, i första klassen verkade inte Lorett vara riktigt på G, det var ingen energi i galoppen, men hon var ändå nolla i grunden. Till första omhoppningshindret vände Julia upp ganska tvärt mot en oxer men det var inte Lorett alls med på, så hon stannade faktiskt. Och Julia åkte av! Snöpligt. Som tur var slog hon sig inte men var såklart besviken och arg. Såg att många hade problem med det hindret och faktiskt har vi sett många åka av idag.

Till klass 2 försökte Julia tagga till Lorett lite, och det lyckades. Lorett var pigg och framåt och såg superfin ut i grunden. Mot första omhoppningshindret var det en sväng och där halkade Lorett till, vet ej om det påverkade henne men tyvärr rev hon det första hindret. Det stressade henne lite kunde man se så hon drog iväg lite med Julia som fick svårt att svänga mot andra omhoppningshindret, där de gled ut lite och tyvärr rev även Lorett det. Resten av banan flöt fint, och de sista sprången var fina. Lite retligt att två hinder föll för om endast ett hade ramlat hade de varit placerade. Nu hamnade de första utanför.

I morgon jobbar jag hela dagen, men Julia och Lorett ska faktiskt vara med på julbasaren i Viarp. Hade inte tänkt det för tycker Lorett hoppat mycket redan men enl Jennifer behövdes de och det skulle inte bli så mycket hoppning, så då ställer Julia upp. Lite kul att visa upp Lorett i alla fall.

Måndag får Lorett vila hela dagen och kanske även tisdag.

Till nästa år får vi se vad vi hittar på med Lorett. Ev vill Julia hoppa henne lite i avd B, annars tänker vi klassa upp henne till storhäst så kan Julia tävla lite 90cm - 1 metersklasser med henne. Vi får se. Hade också varit så kul att betäcka henne men som ekononim ser ut nu går det inte. Kostar ju en del. Och när fölet väl är fött så kan det ju inte bo i Loretts box mer än ett halvår och sedan behöver den en egen box och två hästar är ju helt omöjligt för mig. :(Ja träningen blev äntligen av igår. Blev ju så försenat pga vädret då Pether Marknes plan ej kunde landa i Ängelholm utan fick vända och landa i Ronneby och därifrån fick han komma med buss. Så det tog alltså sin lilla tid. Julia började i alla fall rida vid halv fem. Han var väldigt lugn i sitt sätt och tog sig tid för alla som behövde hjälp. Nu visade det ju sig att Lorett är en välskolad och välriden ponny så det var inte så mycket att säga om henne, till skillnad från de andra tre som inte verkade markridna alls.

De började med att rida fram på vanligt sätt. Därefter fick de trava längs fyrkantsspåret och han sa att de skulle inte göra halvhalter med händerna utan med sitsen, så i vart åttonde steg skulle de rida lite öppna och på så sätt få hästen att balansera upp sig. Han pratade mycket om att hästen skulle vara i balans och få ut sin hals. Dessutom att man skulle rida så lite som möjligt med händerna och mest med skänkel och säte.  Fortsatte sedan med öppna i trav hela långsidan och gjorde sedan samma jobb i galopp.

Sedan fick de komma på ett litet hinder på volt, och det gjorde Lorett lugnt och fint så klart. Vid något tillfälle skulle Julia bara ha lite mer tryck i galoppen. Han pratade också om att även om hästen var het och pigg så skulle man våga hålla om med skänkeln. Därefter hoppade de 3 hinder på långsidan, räcke oxer räcke med fem galoppsprång emellan. Där blev alla hästarna pigga spec efter oxern. Fast åter igen var Lorett den som var bäst. Han fick lägga mycket tid på de andra. Spec en ponny var helt vild. Jag tycker inte ens man borde haft med den på en hoppträning utan bara kört markarbete. Så det tog ju lite tid.

Därefter fick de hoppa en liten bana. Nu blev Lorett lite mer som vanligt, dvs pigg när hon såg hinder. Efter första rundan sa Pether Markne att hon var hetare än han trott! Annars var det en ganska bra runda tyckte han. När hon blev lite så springig skulle Julia vara extra noga med att hålla om med underskänkeln för den hade en tendens att åka ut när Lorett blev pigg och Julia skulle få tillbaka henne, och då blev det bara omtramp istället. Så när Julia red så istället så hoppade Lorett ännu bättre och utan omtramp som hon fått vid två hinder innan.

Nu ska jag titta lite här på nätet på hoppning från Geneve där både Malin, Angelica och Roffe är med.  Här kan man se det! 
Och här finns startlista och tider!  Dock kan man inte se själva världscupen i morgon men den går ju live på SVT Play.

Snart ska vi iväg till Torns!

foto0685 (MMS)

Vi väntar fortfarande. Men första gruppen har i alla fall börjat. :)

foto0683 (MMS)

I väntan på Peter Markne som blivt försenad pga vädret.

2011-12-08_17_00 (MMS)

Nakenhäst (o nej hon e inte klar än:)

foto0681 (MMS)

Här har jag tillbringat en skön timme. :) nu väntar jobb.På fredag kommer Pether Markne till Skåne och Stenestad Hästklinik och håller träningar! Och vi har lyckats få en tid. Ska bli jättekul. Han är en erkänt duktig tränare och ryttare i både dressyr och hoppning. Bl a är han Malin Baryards tränare och har tränat henne i alla år. Ska bli jättekul. Om man missat detta kan man ändå ta del av det. Varför inte komma och titta när Julia tränar? Det är kl 14:30. Se kartan var det är. 

Det kommer också att bli en clinic med honom på samma ställe på lördagen kl 14-17. Läs mer på Stenestads hemsida

Lördagen tillbringar vi i Lund på Torns RF. Hoppas att några vill komma och tillbringa dagen med oss där! Det bjuds på fika!Visa större karta

Har meddelat Viarp att jag och Julia inte längre vill ha stalljouren. Vill även dra ner på andra uppdrag och ägna mig åt mig själv och mitt ett tag. För det känns ibland som om man aldrig får något tillbaka utan bara ger och ger. Så är det kanske inte men det känns så nu, och det känns som att bägaren rann över just nu.

På tal om det så kan man läsa en artikel i Skånskan om just klubbar och dess medlemmar som heter "Ge mig en anledning att vara medlem" För så är det, man vill ha något i utbyte.

foto0680 (MMS)

Kolla in hästlastbilen som wallenstam har! Tänk om man hade bara en tiondel av deras resurser.

Hektisk dag idag. Började dagen med att byta däck på bilen och transporten. Fixade därefter lite med transporten, bl a oljade jag in hela. Mockade sedan två boxar och även hagen. Fick gå med två kärror från hagen. Blir tungt nu när det regnat, och Lorett hade trampat ner ganska mycket hö i leran.  Men nu är där fint! Satte även upp de två nya plaketterna från Åsbo PK på boxen. Fixade sedan lite med Lorett och sedan till jobb. 


Vi hade ingen plakett från Åsbo PK sedan tidigare, men nu har vi två!

Julia var i stallet nu ikväll och hade ridit lite lätt. Lorett får ta det lite lugnt efter helgen.  Här komer film från lördagens segerrunda.


Lycklig ryttare och häst!

Ja denna helgen har verkligen varit kul! Började dock med att lördagen var regnig och blåsig. Dessutom gick strömmen i stallet precis när vi skulle börja göra iordning allt, och det blev ju krångligt då för man såg inte mycket när man skulle packa ihop. Men till slut kom vi iväg ialla fall.

Körde inte förrän halv fyra då Julia och Lorett endast skulle rida sista klassen som var LC +5. Det var på Åsbo PK och deras julahoppningar. Det är tävlingar som de har varje år och det är en mycket popular tävling, men vi hade inte varit där på julahoppningarna.  När vi kom dit var de i slutet på klassen före så vi hann se Emma och Ingo hoppa.

Mycket trevlig tävling och det märktes att de hade ansträngt sig. Funktionärerna var trevliga, det serverades julfika, det var julmusik och hindren hade julpyntats. Ja de hade verkligen ansträngt sig.

I Julias klass var det cirka 50 startande och Julia startade som nummer 38. Hon fick till en fin grund som hon var nolla i och sedan red hon superbra i omhoppningen. Så bra att när de gick i mål så var hon ny ledare med fem sekunder! Ledningen blev sedan två sekunder och det innebar att hon vann! Och därmed vann hon också sitt livs första segertäcke! Ett rött och fint fleecetäcke med guldbrodyr. Så roligt. Och Lorett såg ut att tycka det var ganska lätt, trots att de kom väldigt snävt på de två sista hindren.

Var hemma i stallet strax vid 20-tiden och då var det fortfarande strömavbrott. Fick packa ur så gott det gick med hjälp av pannlampa! Därefter åkte jag och Julia till Burger King och firade. Avslutade kvällen hos mig med lite godis och hoppning från Paris med Roffe, och även Roffe vann!

Idag söndag var det dags för den regionala tävlingen hos Åsbo. Julia hade anmält sig till två klasser, LB och LB+5. Hoppade fram lite lagom, dvs inte så många språng, och sedan var det dags. Även idag red Julia mycket bra, och fick till en snabb omhoppning med ett par snäva svängar. Tyvärr räckte det inte till ledning idag men väl en tredjeplats och den behöll hon tills alla ridit. Så bra gjort! Så då blev det pallen idag med. :) Idag vann de rosett, plakett, pokal och hink med morötter.

Jag filmade igår med Julias kamera, ska försöka få hit filmen. Idag filmade jag med min kamera men tyvärr fick jag inte igång den förrän efter en stund, men fick med de två sista hindren i grunden och hela omhoppningen.På prisutdelningen ropade de även upp de ryttare som gjorde sin sista tävlingsstart på ponny, dvs alla 18-åringar och de fick diplom, en ros och en plakett. Trevligt även om det är sorgligt. Nu är ju inte det Julias sista eftersom vi har en tävling kvar nästa helg! :)

Och det var med tanke på den och även med tanke på att de ska träna för Peter Markne på fredag som Julia bestämde att inte rida klassen efter. Hon tyckte att Lorett gjort så bra ifrån sig att det kunde räcka. Ville spara lite på henne till nästa helg då det även där är segertäcke i en klass. Kommer att bli en spännande tävling då många duktigta är anmälda dit, då det är årets absolut sista tävling, och som sagt den sista ponnytävlingen för en hel drös 18-åringar.


Krysset stod ute. Ganska blött efter allt regn! Men gick bra ändå.Framridning.


Tredje plats i reg LB!


Det fina segertäcket!

Trött idag då jag sov dåligt inatt. Vaknade kl 2.05 och fattade först inte varför jag vaknat. Sedan hörde jag ljudet. Och det var ngt som gick ovanför mig. Dvs i den s k "vinden" som är mellan inner- och yttertak var det något som gick. I bästa fall en mus och i värsta fall en råtta. Håll väl på en fem - tio minuter men sedan blev det tyst. Kunde dock inte sova och när jag väl somnade till blev det mardrömmar om att jag glömt stänga altandörren och mössen vällde in.

Fick i alla fall ringt Anticimex men de har en väntetid på cirka 5 dagar. Dessutom ska det vara lätt åtkomligt för dem att lägga gift eller annat, och hur lättåtkomligt är det?? Finns en lucka i halltaket som är igenskruvad så på ngt sätt måste jag skruva bort den tills de kommer. SUCK! Och leva med inneboende tills dess. :(

Dessutom upptäckte jag idag att det är en buckla på min bil på passagerardörren. Så nu måste jag även kontakta försäkringsbolaget i morgon.

Och inga vinterdäck har jag fått på bilen. Men det verkar inte som om det ska komma ngn snö i år. :)

Och nu måste jag sätta mig och betala in de räkningar som inte dras direkt via autogiro, och det är inget kul det heller.

Men med Lorett är det bra. Hon är så fin så, som vanligt. I tisdags red Julia för Mette och igår trimmade jag henne. Idag har Julia ridit markarbete med henne och det såg mycket bra ut. De använde de upphöjda plastbommarna.