Igår söndag var det alltså dags för allsvenskan i dressyr. Julia och Lorett var även anmälda till förklassen. Kom dit nästan precis innan start så det blev bara en kort framridning. Julia tyckte dock att Lorett kändes jättefin. Förklassen gick i LB och hela programmet flöt på fint. Ev lite mer tempo i traven, men annars superfint. Och de fick drygt 66%. De låg länge på placering, men när sista ryttaren kom så gick hon upp i ledning och då åkte Julia ut från placering. Trist.  Domare i denna klass var Christina Rengefors

Sedan var det en paus på cirka en timme innan Julia skulle rida nästa klass, som var lagklassen och den gick i LC2. Ganska svårt program med många övergångar och konstiga vägar. Programmet gick jättebra. Vi tyckte att Lorett gick ännu bättre än i första klassen, men belönades tyvärr bara med drygt 63%. Domare var Gisela Broomé och förra året red Tina med Lorett en LB för henne och fick även då låga poäng. Nåja, vi var nöjda med Lorett. Och de fick fina kommentarer längst ned i protokollet, bl a "trevlig ponny med genomgående bra energi" och "noggrann uppvisning".  De slutade individuellt på en 16:e plats av 39 startande.


Fina knoppar på en fin häst!

Därefter var det dags för "visa häst vid hand" som också var en del av tävlingen. I denna kom Julia och Lorett 1:a! De fick 49 poäng av 50 möjliga. Resten av laget gjorde också bra ifrån sig så laget blev totalt 3:a i denna gren.


Nu är Lorett klar för dagen!


Så när hela tävlingen var slut så blev Viarps lag totalt 4:a av åtta startande lag. Nu gäller det att ladda och försöka slå det nästa deltävling som går den 13 november på hemmaplan.


Viarps lag i allsvenskan dressyr 2011. Lagledare Ida, Julia, Joanna, Therese, Anna och Tina

Idag måndag var det dags att sko Lorett. Jag och Julia var hos hovslagaren med henne kl 9. Tyvärr har inte skoningen gått så bra idag. Hon är stapplig på framhovarna. Vi såg det direkt vi skulle köra iväg med henne, så hovslagaren fick ta av en sko igen och försöka sätta om sömmarna. Blev kanske lite bättre, men hon går inte bra på böjt spår. Hon ska nu få vila till onsdag och förhoppningsvis är hon bättre då, annars får jag kontakta hovslagaren igen. Jäkla skit med skor till hästar!

Och Julia åker iväg till Norge ikväll och blir borta en vecka, så jag får sköta Lorett själv och försöka se till så hon blir bra.


Hej då Julia!
och jag gick upp en timme för tidigt då jag trodde att min telefon ändrade sig automatiskt till vintertiden men det gjorde den inte. Kontaktade Julia vid 8-tiden och kollade om hon var vaken och fick till svar att klockan bara var 6 och  hon skulle sova en timme till. Så hennes telefon hade ändrat sig två ggr! Långt om länge fick vi i alla fall rätt på tiden och nu ska vi snart åka iväg till Staffanstorp då det är allsvenskan i dressyr för ponny. Ska bli kul att åka iväg på tävling där fler från klubben är med. 

Igår var vi alltså på hopptävling i Perstorp och det var väl inte direkt vår lördag. I första klassen red Julia en fin grund, och var nolla. Satsade på omhoppningen och fick till två bra svängar till de två första hindren, när domaren plötsligt blåser av! Jag trodde först att Julia kanske hoppat fel hinder, men då säger hon att det var ett tidsfel i grunden. Har aldrig varit med om en så snål tid på en lokal tävling. Maxtiden var 43 sek och Julia hade ngt på 44. Så tråkigt. Julia hade verkligen laddat för denna omhoppning för hon ville så gärna vinna segertäcket som fanns i denna klass. Skulle därefter rida en klass till och det började mycket bra. Men i mitten av banan, tror det var hinder 4, fick Julia inte till avståndet, och då stannade Lorett. Julia sa själv att hon höll henne för mycket så hon inte kunde hoppa av. Men sedan hoppade hon hindret på en gång och resten av banan, 4 hinder till inkl en kombination, hoppade Lorett superfint! Så lite stolpe ut denna tävling kändes det som. Men vi är mycket nöjda med Lorettan :)

Veckan som gick var det dressyrträning för Lorett hela veckan. Tisdagen tränade Julia för Lotta. Onsdagen red jag lite dressyr, övade bl a LC-programmen som gäller på allsvenskan men jag tyckte det var ganska svårt. Många övergångar och konstiga vägar. Torsdagen trimmade Julia och Anna tillsammans, och i fredags red Julia min lektion. Lotta hade sagt till mig att det skulle vara bommar och vi skulle ha Jennifer då Lotta var ledig, men när jag kom ner och skulle titta så red de dressyr i alla fall! Tror Lorett hade behövt bommar. Hade jag vetat det hade vi hellre ridit bommar själva och jag hade sparat min lektion till en annan gång.

För er som är hemma i eftermiddag så är det hoppning live på svt play från Lyon i Frankrike och tre svenskar är med.  

15:00 - 17:00 Hästsport - Playexklusivt: Världscupen Lyon...

Lorett var nolla i grunden och Julia red noggranna vägar som hon alltid gör i grunden men då hon startade omhoppningen blev hon avblåst pga av ett tidsfel!! Helt sanslöst.

Måndagen fick Lorett ta det lugnt. Jag och Julia kom till stallet vid halv två. Julia skrittade ut en sväng så Lorett fick röra lite på sig. Kändes väldigt kallt i vinden idag, så jag letade fram Loretts gamla vintertäcke då hon ju är klippt nu. Det är inte så tjockt längre då det är tvättat många gånger, så det kan hon säkert ha tills det blir kallare.

Idag ska Julia träna dressyr för Lotta tillsammans med resten av gänget som ska rida allsvenskan till helgen. De ska också träna på häst-vid-hand som också ingår i tävlingen. Dock har ju Julia och Lorett tävlat i det förr, och Julia har ju även fått uppvisarpris två ggr, men det skadar ju inte att träna.

Missade ju att filma lagklassen på allsvenskan men det fotades på läktaren så lite bilder finns därifrån, bl a när Lorett snubblade över bommarna och Tina höll på att ramla av!

Det var dock fler som denna dag höll på att ramla av, men som likt Tina, bara kravlade sig tillbaka i sadeln och fortsatte rundan. Och det fångades på film!

Ja, så var det dags för ännu en tävling för Lorettan. Då de var 12 st som ville rida och bara 8 som kunde vara med i laget, blev det förklassen som avgjorde. Både Lorett och Ingo var felfria! Lorett hoppade så fint och luftigt. Hann med att filma både Lorett och Ingo i förklassen men tyvärr kunde jag ej filma dem i lagklassen då jag var funktionär då och ej hann med att filma. Men i lagklassen fick tyvärr Ingo ett pet, och Lorett fick också ett nerslag, dock lite mer än ett pet. De rev i princip hela hindret och Tina höll på att ramla av, men som tur var kravlade hon tillbaka i sadeln och hoppade sedan sista hindret fint. Men som tur var gick vi i alla fall till omhoppning vilket 8 lag av 12 gjorde. I omhoppningen hade vi fyra felfria ryttare, bl a Ingo och Lorett, vilket resulterade i att vi fick 50%, men tyvärr räckte det inte till placering. Laget blev delad femma. Men bra ändå. Omhoppningsbanan var ganska svår med en stor och hög oxer som sistahinder.  Julia var lagledare och hästskötare idag.

Vid detta laget hade klockan blivit nästan 16 och hästarrna fick komma hem. Tyvärr hann de inte vara ute mer idag, då alla hästar precis kom in då vi kom hem. Men Lorett verkade lite trött så lika bra hon fick komma in i boxen och vila. I morgon blir det uteritt med Julia, för att på tisdag börja ladda för allsvenskan i dressyr som drar igång nästa helg!

Det var lite om vad som hänt idag. Jag orkar inte skriva mer då jag är helt slut nu och måste sova. Har varit en rolig men intensiv helg för både Lorett och oss.

Godnatt!

Fredagens träning!Tävlingen i Flyinge. Tyvärr inte så bra filmat, pga nervositet!Ärevarvet!
Ja, idag var det alltså en tävling för Lorett. Hon ska ju tävla med Tina imorgon allsvenskan och det beror på att Julia inte får hoppa allsvenskan med Lorett då de startat LA, och Tina behöver en häst. Och vi vill gärna att Lorett får vara med i laget och vi tycker att det är roligt att Tina vill ha Lorett, för hon rider henne så bra. Dock är de många som vill vara med i laget i morgon, tror det är 12 st som provar och det är 8 st som kan vara med. Det blir förklassen som avgör detta.

Så idag blev det en klass för Lorett. Riktigt skönt att bara rida en klass. Det var i Flyinge som tävlingen gick och det blev en regional LB för dem. Vi var där i god tid, men det gick ändå väldigt fort, för det blev lite stressigt på framhoppningen, men det var bra ändå för Lorett skulle inte hoppa så mycket då hon tränade lite igår och ju ska hoppa även söndag. Väl inne på banan så kom de igång bra. Ettan hoppades jättefint och sedan bara flöt det på hela banan. 9 hinder i grunden med en kombination, och sedan var det 4 eller 5 hinder i omhoppningen varav ännu en kombination. Båda kombinationerna klarade Lorett jättebra, med ett galoppsprång emellan som det skulle vara.  När de hoppat klart låg de trea, och de slutade på 6:e plats av 8 placerade. Och som vanligt var det ju bara de sex första som fick komma in på prisutdelning så det var ju tur att de fick det! Så ärevarv och jubel blev det.

Väl tillbaka i stallet packade vi ur allt och Lorett fick komma  ut i hagen. Mockade och sedan körde jag och Julia och käkade. Därefter tillbaka till stallet och Lorett blev klippt. Hon hade väldigt mycket päls! Och hon behövdes klippas för hon blev svettig på en gång idag i Flyinge.

I morgon är det som sagt tävlingar i Viarp. Julia ska vara hästskötare åt Tina och hon putsade sadel och träns nu ikväll. Jag ska mest titta och så ska jag vara funktionär på eftermiddagen.

foto0589 (MMS)

Jättefin runda. Dubbelnolla och sjätteplacerade. :)

Veckorna och dagarna springer iväg tycker jag. Redan fredag idag igen. Tyvärr blir det ingen ridning för mig ikväll för snäll som jag är :) har jag lånat ut Lorett idag. Hanna ska ha lite hoppträning idag och Julia ska vara med på den. Lorett ska inte hoppa mycket, utan hon behöver lite markarbete. Så det ska bli ett ganska lugnt pass med tanke på att Lorettan har en intensiv helg framför sig. Mer om detta senare.

I förrgår blev det sent innan jag kom till stallet, men plockade i alla fall fram fyra travbommar. Red med hoppsadeln och Lorett var mycket duktig. Kändes lite sned i höger galopp, men blev bättre på slutet. Lite konstigt att det är höger galopp som känns sämre, men i traven är det precis tvärtom. Tycker hon försöker skjuta ut högerbogen jättemycket när man travar i vänster varv och jag hamnar alldeles snett i sadeln, så då måste man rida mycket med  ytterskänkeln och tänka på båda sina sittben. Hon travade mycket fint över bommarna. Dock om jag inte ramade in henne ordentligt så ville hon själv dra åt vänster mot slutet men när jag själv var noggrann var det inga problem.

Igår blev det tyvärr ännu en vilodag för Lorett. Jag hade tänkt rida på eftermiddagen, men Julia sms-ade att de kommit iväg tidigare från Tyskland och nog skulle hinna rida för hon ville komma till Lorett.  Men när hon kom hem ändrade hon sig, och sen ändrade hon sig igen, och ännu en gång! Så det blev inget för Lorett för jag hann inte heller på kvällen då jag fick kusinbesök från Stockholm, vilket var mycket trevligt!

På söndag är det dags för världscupen igen och SVT Play sänder live igen, vilket vi tackar för! Dock hoppas jag att jag hinner hem då det börjar ganska tidigt. 

14:55 - 17:30 Hästsport - Playexklusivt: Världscupen...

Livesändning Sön 23 okt Playexklusiv direktsändning från världscuphoppningen i Helsingfors, Finland. Av rättighetsskäl kan sändningen bara ses i Sverige.
Kommentator: Maria Wallberg. Expertkommentator: Lotta Björe.
Igår fick Lorett ha vilodag. Åkte inom stallet efter jobb och mockade både hage och box. Tog av Lorett täcket då det var riktigt skönt i solen och hon rullade sig direkt. Hon har ju faktiskt päls så jag tror absolut inte att hon frös. Blev ju bara ngn timme för sedan kom de in. Dock fick hon stå nästan hela kvällen utan täcke för jag körde ganska sent till stallet igen. Hon fick lite massage men idag slappnade hon inte av riktigt lika bra för hon ville bara prata med Ruby. :)

Idag red jag dressyr i ridhuset.  Skrittade fram länge och gjorde mycket bak- och framdelsvändningar, även skänkelvikningar. Travade sen fram ganska länge och även ganska mycket galopp. Därefter fick hon lång skrittpaus och sedan red jag igenom LB-programmet. Och så fin hon var! Pigg och framåt och ville mycket! Man får verkligen rida, men då blir det väldigt bra!

Chattade precis lite med Julia och hon kommer tyvärr inte hem förrän sent torsdag kväll. Idag hade de fått hoppa och det hade gått bra. Förra veckan filmade Julias kompis lite från hoppträningen och den filmen kan man se här. LITE roligt är det att den tyska tjejen som hjälper till säger exakt samma saker som jag brukar säga, dvs "vänta på hindret, ner med händerna, håll händerna stilla." :)

foto0582 (MMS)

Jättefin när Lotta tömkörde henne. :)

I morgon är det söndag och då blir det väl först stallet. Får se vad jag hittar på med Lorettan i morgon. Idag blev det en lång uterunda med Åse och Whippen, och Emma och Ingo. Jättemysigt väder och pigga hästar! Väldigt kul att galoppera fort runt fältet. Efter uteritten fick Lorett bada. Hon ska klippas nästa vecka, så bra om hon är ren, och bättre att göra det idag när jag hade tid och när det var fint väder. Ska bli kallare nästa vecka och regn. Ska nog också massera Lorett lite i morgon. Pratade förresten med Hanna om hon trodde att Lorett kunde ha träningsvärk efter hoppningen, och det trodde hon absolut, för de hade ju hoppat en fyr-kombination-studs och den hade varit ganska hög, så Lorett hade fått ta i ordentligt. Så massage är nog inte helt fel.

Efter stallet blir det 

15:25 - 17:45 Hästsport - Playexklusivt: Världscupen Oslo...

foto0580_001 (MMS)

Efter härlig uteritt och bad var det gott med mat och att rulla sig.

foto0578 (MMS)

Lorett blir kliad av Rolle i den härliga höstsolen :)

Idag var det ridning för Lotta. Red först ut en liten sväng med Pernilla som uppvärmning. Härligt väder även idag. Minusgrader i morse, men sedan har det varit skönt. Såg en massa mygg när vi skrittade ut och Lorett kliade sig i boxen. :(

Kom ner till Viarp och till en början kändes hon lite seg. Tog då ett spö men då blev hon spänd och stressad. Fick sedan inte till ngn ridning alls. Hon kändes spänd, motvillig, och hård och stark. Vilket resultarede i att jag också blev det. Riktig katastrofträning. Vet ej om det berodde på mig eller på Lorett eller en kombination. Lotta tyckte hon var lite "gräs-svullen" och det kan ju gjort att hon hade svårt att gå i form. Ev kan hon ha haft träningsvärk efter hoppningen. Känns bara så tråkigt när hon var så fin i tisdags på Mette-träningen.

Men inte mycket att göra åt. Bara glömma den träningen och kanske ta en galopp runt dammen i morgon istället!

Idag var det riktigt fint höstväder, ganska kallt men soligt och ganska vindstilla. Mockade efter nattens jobb och åkte sedan hem och sov ett par timmar.

Åkte till stallet vid 17-tiden och var sugen på att rida ut en sväng. Lorett hade ju gått ganska hårt två dagar i rad så en lugn uteritt kunde ju vara lämpligt. Som tur var ville Åse hänga på, så hon lånade Ingo, och sedan skrittade vi ut en lång runda runt hela dammen. Riktigt skönt ute, spec på vägen ner mot dammen. När vi vände hemåt upp mot bostället fick vi lite vind emot oss och det blev lite kallare, började även mörkna, men härligt i alla fall.

Både Lorett och Ingo skrittade på riktigt bra. De tyckte nog det var ganska skönt att komma ut en runda. Och det tyckte även jag och Åse.

var det träning för Mette som gällde. Som vanligt var Lorett jättefin, tog max en kvart att få henne mjuk, fin och spänstig. Vi tränade mycket övergångar, att jag skulle sitta rakt över henne. I vänster varv vill hon gärna eller om det är jag själv som "vill", putta ut mig åt höger. Fick tänka mycket på det. Även på att rama in henne ordentligt med skänklarna och att ha mina händer ganska långt fram. Mycket längre fram än vad jag har när jag själv rider, men när jag var noga med det så gick Lorett stadigt och fint. Fick till ett par riktigt bra övergångar mellan trav och galopp och trav. Red också rakt upp på medellinjen i galopp och skulle innnan jag svängde in på medellinjen ställa henne något i rörelseriktningen och se linjen. Rida alldeles rakt och i god tid innan svängen, se vägen och återigen ställa åt det håll jag skulle. Ganska svårt. Lorett trodde nog vi skulle rida ett tävlingsprogram för hon tänkte stanna vid hälsningsstället hela tiden :).

Både jag och Lorett var rejält svettiga efteråt. Härligt! 

Lorett är verkligen en toppenponny både vad gäller hoppning och dressyr! Bättre kunde vi inte önskat oss.

Ikväll var det hoppträning för Lorett med Tina. Tyvärr kunde jag inte vara med och titta eller filma då jag jobbar men Tina skickade sms-rapport: Det gick jättebra, som vanligt :) hoppade en fyr-kombination och sen hade vi två oxrar på diagonalerna som vi skulle rida lite olika vägar emot. I kombinationen jobbade hon jättebra, väntade mellan hinderna och tog i ordentligt. Oxrarna funkade också bra, såväl omhoppnings sväng som lång väg :) kram Tina

foto0576 (MMS)

Oväder på gång? Börjar se väldigt mörkt ut. Efter nattens arbete har jag mockat hage och box. Dessutom har jag kratat halva ridhuset. Klarade inte mer då jag fick kramp i händerna. Hoppas att någon annan kanske gör klart. Nu blir det frukost och sedan får jag nog sova lite. Allt verkade bra med Lorett och hon kunde lätt tugga både morötter och äpple så hon är nog ok i munnen idag. Nu kommer regnet.

Idag kom då Ursula och kollade Loretts tänder. De såg fina ut tyckte hon. Lite vass på kanterna så där slipade hon lite. Jag fick både se och känna och hon sa att hon aldrig slipar på tuggytan, utan endast på kanterna om de är vassa. Vet själv när jag hade en tand som gick sönder och var vass, jag höll på att bli tokig på den, och sår fick jag på tungan! Så det var nog skönt för Lorett att få slipat bort det vassa. I övrigt hade hon fin tandstatus och såg fin ut i munslemhinnan.

Hon fick dessutom vaccinering mot botulism.

Då hon blivit drogad inför tandkontrollen, fick hon stå och kvickna till ett par timmar. Därefter var det inte lönt att släppt ut henne igen, så hon fick sedan gå in i boxen. Spöregnade dessutom. Ursula fixade tänderna på ganska många i stallet och jag hjälpte till då Lotta fick lite förhinder. Var mycket intressant för Ursula förklarade och pratade om vad hon gjorde. Och tack vare mig kom hon på vad deras VIP-dag senare i vinter ska handla om, ja just det hästens tänder. Och det kom hon på för att jag ställde frågan på Facebook till henne om raspningens vara eller inte.

Så det blev alltså en vilodag för Lorett för sedan åkte jag och jobbade. Hon skulle egentligen haft vila igår men ville ju inte sätta bett i munnen samma dag som hon fått fixat tänderna så därför blev det tömkörining igår och vila idag. Hon var mycket fin i tömkörningen. Det gäller bara att få igång henne, och sedan går hon perfekt.  Och ja just det, innan Ursula kom idag fick hon massage över ländryggen och baken och hon stod verkligen och slappade så nog tycker hon det är skönt. Ska bli kul att se om hon slipper kommentar på nästa dressyrtävling att hon är "spänd i ryggen".

I morgon ska jag gräva djupt i plånboken (igen!) och ta en dressyrlektion för Mette!

foto0575 (MMS)

Lorett och jag är fast i ridhuset. Det stormar och spöregnar ute. Lorett verkar ganska nöjd. Tycker vi ska klia varann :)

Ikväll var det hoppträning. Jag skulle egentligen jobbat men då vi hade lite på jobb kunde jag plocka ut ngr timmar. Så då hann jag filma lite grann från hoppträningen. Det såg mycket bra ut. Lorett hoppade så fint så och det såg lätt ut för båda.

Började med lite cavalettibommar och sedan var det en studs på lite böjt spår. Först med tre plastcavaletti och sedan med fyra och fem. Därefter hoppade de en liten oxer och sedan en serie med två hinder och tre galoppsprång emellan. Först var det lite långt för Lorett med tre galoppsprång men när hindren kom upp lite så var det perfekt! De hoppade inte jättemycket utan lite lagom för Lorett. Avslutade med att hoppa en liten bana två ggr där hindren sista gången låg på 90-100 cm.

foto0570 (MMS)

Ser ni musen i hålet i hörnet av Cannavaros box? Faktiskt ganska söt där den satt och kolla läget. Tur för den att inte Selma var här! Nu blir det massage för Lorett och sen jobb.

Idag har verkligen hösten kommit. Regn och blåst idag. Och nu i ikväll var det endast cirka 8°.

Som sagt igår onsdag fick Lorett massage då jag tycker hon är lite spänd i länden, ska köra med massage ett par ggr i veckan nu ett tag. Sedan tömkörde jag henne och hon var riktigt fin och duktig. 

I fredags red jag lektion i Viarp och faktiskt minns jag knappt vad vi gjorde :(  Ja, vi hade i alla fall markarbete och bl a travade vi bommar, ganska många faktiskt och Lorett gjorde det så fint. Sedan hoppade vi en liten studs på böjt spår med tre bommar på marken. Lite svårt men fick till det ganska bra. Hoppade sedan en liten serie med tre hinder med ett galoppsprång emellan. Lorett jättefin och skötte allt. Jag bara styrde på så skötte hon allt! ja, det var nog det vi gjorde.

Lördagen jobbade jag till kl 15.  Körde direkt till stallet och red ut med Pernilla. En lång runda och jättehärligt väder, varmt och skönt. På kvällen var vi hemma hos Susanne Johannesson där vi blev bjudna på god mat och trevlig samvaro. Blev också en musiktävling som passade mig perfekt för det var nästan bara musik som jag kände till :) så mitt lag vann!

Söndagen fick Lorett vila då jag jobbade till kl 20. Måndag och tisdag red jag lite dressyr. Måndagen red jag nere i Viarps paddock och då kändes hon lite spänd. Tisdagen red jag bara cirka 30 minuter men hon kändes fin.

Dock tycker jag hon känns lite spänd i länden, vilket hon varit även tidigare, så därför ska det bli lite massage även i morgon fredag. Sedan börjar jag jobba kl 15 så jag kan inte rida min lektion, men den tar TIna med Lorett istället och det passar så bra att det är hoppning. Så kan de träna lite inför allsvenskan den 23 oktober.

Idag torsdag var jag först i stallet på dan och mockade. Hjälpte sedan Lotta att ta in hästarna redan vid 13:30-tiden då det regnade och blåste ordentligt. Men då jag kom till stallet nu ikväll var Lorett på ganska dåligt humör, och jag undrar om det inte beror på att hon stått inne längre än vanligt. Hon var ju ganska sur även förra vintern och på vintern står de ju inne mer.  Red i ridhuset samtidigt som Lotta och Hanna. Jag och Hanna plockade fram lite bommar och cavaletti och red lite markarbete. Idag kändes Lorett superfin!

Skickade även in ett kolla-masken prov igår på henne och resultatet kom idag och som vanligt var det 0, dvs inga maskar hos Lorettan. Så då behöver hon inga mediciner och det är skönt tycker jag. Dock blir det spruta på måndag mot botulism, och även tandcheck. Hoppaa hon är fin i tänderna och inte behöver göra ngt för nu har jag läst två av varandra oberoende reportage där det i det ena står att man förkortar hästens liv varje gång man raspar tänderna spec på hästar äldre än 12 år (pga att tänderna då har kommit fram så mycket det går), och i det andra reportaget som är av veterinärstuderande så får de nu lära sig på utbildningen att man inte ska raspa alls! Lite vassa kanter kan de ha, och om de får sår av dem, så beror det på utrustningen och då ska den istället ändras. Här kan man läsa reportaget från veterinärhögskolan och här är bildspelet med kommentarer från hästtandläkaren

Förvirrande hur man ska göra! Veterinär Ursula svarade så här ang detta; 

Hästars tänder "växer inte" som många tror. Jag brukar förklara vad som händer så här: Vid 3-4 års ålder har hästarna fällt de flesta av sin mjölktänder. Under dem sitter de permanenta tänderna. Den permanenta tanden kan liknas vid ett nytt... läppstift, där en liten del sticker fram, men hela läppstiftet finns kvar i hylsan.(ni män som läser detta kan antingen kolla er kvinnas handväska.. AKTA!! eller ta en titt på ert eget deostick) Under hästens liv kommer tanden att användas/slitas och resterande tand matas fram succesivt, jmfr att läppstiftet slits och man vrider fram nytt.När hästen närmare sig trettio eller mer så kan en del tänder "ha tagit slut". Självklart ska man inte raspa på tuggytan så att tandens livslängd förkortas, däremot är det viktigt att ta ner de hakar och skarpa emaljåsar som bildas som en naturlig del av hästens tuggfunktion.Om man inte gör det så kan tuggfunktionen/fodrets malande förändras eller försämras vilket i sig kan leda till andra problem i munnen. En årlig tandkontroll med adekvata åtgärder i förhållande till varje hästs behov rekommenderar vi. Ursula
 

foto0567 (MMS)

Lorett letar hellre godis i mattes fickor än rullar sig. Tydligen inte så jobbigt med tömkörning :) . Och skönt med massage före det.

foto0564 (MMS)

Idag är Simon det Simon som hälsar på när jag mockar. Oftast är det ju Selma :)