Blev lite tömkörning idag. Duktig men verkade lite trött eller så tyckte hon kanske att det inte var så kul.
 
 
Sedan kom Julia till stallet efter att ha varit i Ullared hela dagen med skolkompisar.Lite presenter till Lorett blev det. Så här fin blev hon då! :)
 
 
Och när jag kom hem såg jag denna bild i lokaltidningen. Glöm inte att rösta!!
 
 
HÄR KAN MAN RÖSTA PÅ NÄTET! Bara kryssa för Julia :) och skriv in ditt namnoch adress. 
Då kan man också vinna biljetter till Luciakoncerten.  
Eller skicka in kupongen från lokaltidningen som kom idag 31 okt!
Hopptävling på HFRK idag som tyvärr inte gick så bra. Vet inte vad det beror på. Kanske Lorett är trött på att tävla/hoppa? I så fall ska hon få slippa det, ett tag i alla fall, så får vi se sedan. Vi har ju ändå lite andra planer för henne framåt vårkanten.
 
Fina och felfria på framhoppningen som vanligt! :)
 
När vi kom tillbaka red Julia Maggie eftersom Anna är i NY. Gick riktigt bra!
 
Kvällen tillbringades i Glumslöv då brorsonen fyller 17 år idag! :)
Blåsig och regnig dag så då fick det bli lite dressyr i ridhuset. Lorett såg väldigt fin ut.
 
 
Läser på ridsportförbundets sida att det blir en del ändringar i TR för 2013. En del är intressanta för oss.
 
Bl a står det i TR I Gemensamma bestämmelser :
 
"Mom 132.4 Ponnyekipages rätt att delta i klasser för stora hästar 
 
Tidigare text; Ponny som startat i klass för stora hästar enligt Ridsportförbundets TR får inte starta i tävling för ponnyer. Vid stadigvarande ryttar- och/eller ägarbyte får ponny efter anmälan till Ridsportförbundet åter starta i tävling för ponnyer.
 
Ny textInga begränsningar. Kvalifikationsregler gäller.
 
 

"Mom 374 Kvalificeringsbestämmelse 4. Ponnyekipages rätt att delta i klasser för stora  hästar"

 

Tidigare text; Ponny som startat i klass för stora hästar enligt Ridsportförbundets TR  får inte starta i tävling för ponnyer. Vid stadigvarande ryttar- och/eller ägarbyte får ponny efter anmälan till Ridsportförbundet åter starta i tävling för ponnyer.

 

Ny text: Ponny som startat i klass för stora hästar enligt Ridsportförbundets TR får starta i tävling för ponnyer.

 

Motivering: För att underlätta start med ponny bland storhäst (och sedan även som ponny)

 

 Om jag tolkar detta rätt så innebär det att man inte tittar på vilken storlek hästen har utan man går mer på ryttarens ålder. :)   Ibland får de till det riktigt bra! Och nu slipper det bli tjafs ifall vi skulle låna ut henne som ponny till KM igen!

Var först i Helsingborg och tittade på hoppning med bl a Maria Gretzer, åkte sen till stallet, och Julia och Lorett red ut med Erica och Ruby.
Allsvenskan lag för häst i Åstorp. Julia var andra ryttare ut och hoppade egentligen en fin runda men på hinder nummer tre, som inte vi tyckte såg konstigt ut bara ett vanligt räcke, men som tydligen Lorett tyckte var något konstigt med, för hon vart tittig och stod emot och ville inte hoppa första gången men sen gick resten bra.
 
Julia tränar på att backa med släpet. Gick riktigt bra.
Is på vattnet.
 
Skönt att Lorett hade halsen på idag och även fleece under täcket då det var mycket blåsigt och kallt idag. Hon är ju dessutom nyklippt. Nu ikväll red Julia nere i Viarp för Lotta. Hade gått bra och Lotta tyckte Lorett såg fin ut.
Loretts päls hade växt ut ganska mycket igen så det fick bli en klippning igen. som vanligt stod Lorett fint när Julia klippte henne.

Senare på kvällen red jag lite i ridhuset. Gick sådär tycker jag. Kanske hon hade lite träningsvärk efter hoppningen dagen innan. För hon var dessutom på väldigt dåligt humör när jag först kom och tog ut henne men efter ridningen var hon som vanligt igen.


God natt och hej då!
Idag red jag ut en sväng med Pernilla på förmiddagen. Blev mest skritt och någon liten trav. Lorett väldigt pigg. Först hade inte Julia tänkt hoppträna med ändrade sig sen, och det kändes som om Lorett nog orkade med det. Hoppträningen gick bra som vanligt. Lorett var pigg och glad och Julia med!
  
 
  
 
Filmerna från i måndags är nu inlagda under 22/10.
Förra vilan var förra söndagen så det passade bra idag när Lorett ändå skulle få sina tänder raspade. Det sägs att man kan rida ändå, men känns inte så snälla att ha bett i munnen direkt efter, och dessutom fick hon ju lugnande och det känns ju säkert i kroppen några timmar. I alla fall var Lorett först ut i morse. Hon var väldigt snäll att ge den lugnande sprutan vilket hon aldrig brukar vara. Skönt för veterinären var inte på sitt solskenshumör denna dag! Lorett fortsatte sköta sig bra och stod fint när hon kollade över tänderna. Preicis som förra året hade hon lite vassa åsar och dessa filades till och sen var hon färdig. Fick även en spriuta mot botulism. Men då var hon helt väck så den märkte hon inte ens. Fick sedan stå ett par timmar i boxen och "nyktra till", och sen släppte jag ut både henne och Jordan. Tyvärr missade jag att fota henne när hon blev behandlad. Ser lite otäckt ut när de är så hängiga och har munstege på sig. Men nu var det klart för detta året! Vet att jag fotade henne med munstege första gången vi gjorde det på henne men har inte det fotot här och nu. Hittade istället ett från när hon bodde i Holland! Hur gulligt är inte detta??
 

Lorett och hennes första föl Eldorado´s Dancing Phantom aka Armando, född 2003
 
Sitter och googlar lite på Lorett och hittar stället där jag tror hon är född. Det heter Manege Gasselte och ligger i Holland. Hennes pappa heter ju Lorenzo och finns numera i Finland som valack, men han verkade i Holland som hingst. Ägaren till Gasselte skriver på sin hemsida att Lorenzo är en av två hingstar som lämnat många minnen efter sig då han nu slutat med uppfödning. Loretts morfar heter Elegant och finns även han där. Så jag antar att även Loretts mamma är född där. Han skriver att Elegant är den hingst allt startade med och han är nu 31 år och fortfarande finns kvar där!
 
 
Idag red Julia ett pass i paddocken som var nyharvad och fin. mulet men vindstilla så ganska skönt. Lorett såg fin ut, Filmade lite som kommer i morgon,
 
 
 
 
 
I lördags var det härligt väder. Hade en jobbig huvudvärk men med lite Ipren gick det bra att rida. Red ut med Pernilla en härlig runda i t-shirt! Emma hängde även med då hon behövde sällskap för hon red ridskolans unga ponny Rizzla. Alla hästarna skötte sig fint. Pernilla bjöd även på fika och hembakta kardemummakringlor som vi satt ute och åt.
 
Igår söndag hjälpte jag först till att bygga bana nere i Viarp inför allsvenskan i hoppning för ponny. Tyvärr gick det inte bra för Viarp. Julia var iväg med dressyrlaget ponny som gått till final i div 2 och de slutade på andra plats. Starkt jobbat! Själv kände jag av min huvudvärk även idag och tog det därför lugnt resten av dagen. Bl a med ett par timmars soffhäng framför tv:n och världcupen i hoppning som sändes live!

Avslutade kvällen med att åka till Lorett och tänkte bara rida lite grann, men Hanna var i ridhuset samtidigt så jag red bakom henne och då tyckte Lorett det var så kul med Torina framför sig att hon fick världens energi. Jobbade mycket i galopp, och jag kunde höra Torina flåsa lite men inte Lorett inte. Hon har nog jättebra kondis tror jag. Dock var hon lite svår i traven, hård i munnen och jag fick inte till det riktigt. Då sa Hanna att hon precis ridit för Kyra och då tränat med att rida med en nosrem spänd på sadeln, På det viset kunde man inte störa hästen med oroliga händer. Hanna red själv så med Torina så när hon var klar så fick jag låna hennes och red lite till, och se helt plötsligt gick Lorett riktigt bra i traven, spec vänster varv. Dock lite svårt att svänga tyckte jag men det är då man ska jobba med sina skänklar och vikthjälper. Jag kommer att fortsätta rida så för det kändes mycket bättre för Lorett och för min ridning. Både jag och Lorett var lite svettiga efteråt.
 
Lite trött efteråt!
Härligt väder idag. Jag och Julia red ut med Lorett och Cez. Som vanligt lite sega till en början men sedan piggnade de till. Red runt fältet fram och tillbaka, och sen via bostället hem igen. Mysigt! Efteråt fick Lorett ha på sig eksemtäcket då det är insekter i luften igen och hon kliade sig ganska mycket. Och sen blir det tunna regntäcket ovanpå då det inte ska bli så kallt inatt. I morgon ska det bli varmt igen och har bestämt uteritt med Pernilla!
 
Törstig efteråt!
 
LIte pyssel efteråt. Massage med arnikaliniment. Har ju själv testat det en gång då jag hade träningsvärk och det hjälpte faktiskt! Tvättade även hovarna och oljade in dem med olivolja.
Idag var jag bara ledig ett par timmar på förmiddagen. Åkte då till stallet och mockade hage och box. Allt var bra med Lorett och hon såg ut att ha det skönt i hagen. Sen var jag iväg på kurs och sen jobb. Dock åkte Julia till stallet nu ikväll och red lite i ridhuset. Mest lite lösgörande efter hoppningen igår. Och hon åkte gärna till stallet ikväll då hon fick köra bil själv, eftersom hon klarade sitt körkort idag. :)
Hoppträningen hade gått jättebra. Här är Julias beskrivning från hennes nya (igen) blogg.

"Dagens hoppträning var perfekt, Lorett hoppade fantastiskt (som vanligt), jag red riktigt bra om man jämför med förra veckan. Vi hoppade en bana på 11 hinder, dom flesta hade relaterade avstånd. Vi avslutade med att hoppa en bana på cirka 100-110 cm. Först började vi med en oxer ur högersväng men ändå ganska lång anridning, mot cafeterian. Sen blev det vänstersväng upp mot ett räcke som stod precis vid ingången, därefter en vänsterbåge ut till ett räcke. Ner mot nya delen, högersväng från andra dörren mot läktaren till ett räcke, vänsterbåge fram till en vattenmatta som stod precis vid läktaren. Därefter upp till räcket som var nummer 2 tidigare, 6 galoppsprång lite tillbaka rakt ner till ett annat räcke med plank överst. Sen galoppera vi ner mot nya delen, vänstersväng från läktaren till räcket som tidigare var nummer 3, fast åt andra hållet. Sen blev det högerbåge fram till tidigare nr 2 & 6, dock nu från andra hållet. Sen avsluta vi med att vända in från cafeterian på ett räcke, 5 galoppsprång (18,5 m) fram till en oxer".
 
Tyvärr ingen film eller foto eftersom jag jobbade! :(
idag är det bättre väder. Lorett var det lugnt och laddar för kvällens hoppträning med Julia.

Fortsatt trist väder så det blev att rida i ridhuset. Måndagen blev det lite dressyr sent på kvällen i ridhuset. Hon kändes fin men blev lite stark på slutet. Försökte öva lite delar ur LA1-programmet.

Igår tisdag var jag i stallet vid 16-tiden. Emma skulle rida Ingo och ville ha lite bommar så då hjälptes vi åt att ta fram lite. Blev bl a fem travbommar på böjt spår som hon gjorde jättebra, och de upphöjda bommarna hoppade jag två av där jag inte vet avståndet mellan men jag fick in både 9 och 7 galoppsprång. Lorett kändes fin men jag var ringrostig. :)
 
Lorett efter tisdagens träning! Fin häst men min nya mobils kamera är mycket sämre än jag förväntat mig!
Regn hela dagen och vila för Lorett som gått hela veckan. Förra vilodagen var förra fredagen.
Lite gräs efter tömkörningen smakar gott. Det gick bra i början men sen kom det fler folk och hästar till ridhuset, så det blev trångt och inte alla tog heller hänsyn trots att jag var där först.
Trist väder idag, grått och regnigt. Körde direkt till stallet när jag slutade jobb idag på morgonen, och satte på Lorett halsdelen. Tycker det är skönt för henne att ha den på. Man vill ju ha en häst med en mjuk och rörlig hals så då kan det ju inte vara bra om de blir kalla om den? Tror i alla fall att det är skönt för henne, och den sitter bra på. Blir nog ett tömkörningspass lite senare i eftermiddag för henne. Läste på Hippson att Anders Eriksson som är en av Sveriges främsta på körning anser att det är mycket bra för liksidigheten att tömköra. Han ansåg vidare att det var helt onödigt med nosrem för hästen gapar inte om man rider mjukt. Håller helt med där. Tycker inte om att man stänger igen munnen på dem. Ja ja, i morgon kan man i alla fall se en som rider med väldigt mjuka och fina händer. Och det är RGB som hoppar i världscupen som drar igång igen i morgon i Oslo. Den kan man se live här kl 12:30 - 14:30.

Och när finalen går av stapeln i april så kommer vi att vara på plats i Göteborg och se den!  
Världens bästa ryttare för 10:e månaden!
 
Och om man inte är nöjd med hästhoppning då, så kan man se mer här kl 15. Då startar livesändning från Strömsholm, där bl a Lisen är med. Tyvärr brukar inte den sändningen funka bra på mitt dåliga internet. SVT-sändningarna däremot funkar rätt ok.
 
Man får passa på att rida ut så länge det är fint väder och hyfsat underlag. Blev en jättemysig runda med Julia som red Lorett och jag red Cez. Pigga och fina hästar! Red på stubbfältet ovanför Ottarpsvägen där vi först skrittade uppför den branta backen och sedan väntade jag och Cez där uppe medan Julia skrittade ner igen och sedan tog en galopp uppför. Fortsatte sedan på slingan runt fältet och sedan via dammen hem. När man håller på med hästar behövs inga lyckopiler för man är alltid glad efteråt! :)
 
 
Idag tog jag Lorett då Julia åkte direkt till körskolan efter skolan. Varit en härlig dag, kallt på morgonen men sedan jätteskönt och soligt. Då Lorett gick ett ganska hårt hoppass igår, så fick det bli lite lugnt och kravlöst idag. Skrittade iväg längs slingan mot läskiga huset och ner mot bostället. Travade sedan slingan uppför fältet och däruppe. Skrittade sedan ner till grusvägen till Viarp. Hoppade av där och så gick vi båda hem därifrån. Hon var lite seg första lilla biten men sedan var hon hur fin som helst och precis lagom framåt. Väl tillbaka fick hon gå ut ett tag igen medan jag mockade hage och box. Sedan var det ändå dags att komma in. Fick lite arnikaliniment på bogar, rygg och ben nu ikväll.
 
 
 
 
Igår tisdag red jag dressyr för Mette. Som vanligt gick det jättebra. Hade faktiskt spö denna gång och det gick bra. Kunde peta till med det när vi red skänkelvikning längs spåret och då fick jag henne att tänka framåt igen så att hon ej blev hackig. Som vanligt är det jag som behöver tänka på en del saker. Att inte falla framåt, öppna upp bröstkorgen, känna båda sittbenen och ha lika mycket tramp i båda stigbyglarna. Inte heller flytta inner tygel över halsen mot ytter, utan istället få igenom Lorett genom att ta inner lite mot höften. Dessutom måste jag vara noga med ytter skänkel och se till att det är den som styr vägen. Och när jag känner att jag håller på att tappa formen på henne, ska jag rida framåt för att sen ta tillbaka, dvs variera tempot mycket. Puh, mycket att tänka på! Och det är säkert något mer som jag glömt nu.
 
Idag onsdag var det hoppträning, så idag var det banhoppning med tävlingsstuk så de red bana och de avslutade med att rida banan två ggr direkt efter varann så att det blev 12 språng, precis som det brukar vara på tävling. Lorett och Julia var jätteduktiga, Dock blev nog både Lorett och Julia lite trötta på slutet för då blev Lorett lite springig och då blir man lätt dragande för att försöka ha kontroll. Men annars superfin runda som innehöll en mycket bred trippelbarr!
 
 
 
 Fin men lite stark mot slutet. Eteråt fick hon lite snabbmassage med Arnika-gel och sedan var det dags för kvällshö. Såg att det ska regna och blåsa imrogon så jag lät henne stå med halstäcket på sig. Hoppas inte hon blir för varm inatt. I morgon kommer Mette och det ska bli så kul att träna för henne igen.
 
Lorett väntar på att vi ska iväg. Kallt idag!
 
Idag var det andra rundan i div 2 hoppning för häst som Julia och Lorett skulle vara med på. Första omgången blev inget då viarp inte fick ihop minst tre ryttare. Idag blev de fyra ryttare och slutade på en fjärdeplats, dock var bara tre lag placerade. Tyvärr var inte Lorett och Julia så bra som vi vet att de kan och brukar vara, men så är det ju ibland med alla. TIll tredje hindret som var kombinationen fick de inte till galoppsprången så de kom för nära och Lorett stannade då. Hoppade sedan resten av banan fint, men tyvärr petade hon ner tre bommar vilket hon aldrig brukar göra. (Hmm, hoppas inte hon var för trött efter min långa uteritt igår?)
 
Nu får de bara se fram emot trejde och sista omången som går om tre veckor, även det i Åstorp. Får hoppas de fixat sitt underlag tills dess för det var inte bra nu. Såg flera hästar som halkade och även en häst som gick omkull. Var nog även en svår bana för inget lag hade tre nollor.
 
blev en lång härlig uteritt. Först en halvtimme själv längs slingan runt fältet och sedan red jag lite på stubben som var ganska bra i kanterna. sedan mötte jag Anna och Danilo som också kom till stubben och då red jag en halvtimme med dem. blev härlig trav och lite galopp i friskt tempo i uppförsbacke. härlig tur i härligt höstväder. Julia var iväg med ponnylaget i dressyr och det hade visst gått bra.
 
Idag  blev det vila för söta Lorett. Har inte haft hel vila sedan förra tisdagen så det passade bra idag.
 
 
 
 
Istället åkte jag och Julia en sväng till Fllyinge och tittade när Stella från vårt stall gick 3-årsdressyren. Och av 45 jättefina 3-åringar från hela Sverige, blev hon utvald som en av de tio som får gå finalen på söndag! Här kan man se henne och höra bedömningen om man drar reglaget till 4:33. Stella är den finaste av de tre, den mörkbruna. Tyvärr verkar inte fotografen ha koll på vilken häst som var finast för han verkar ha filmat minst på Stella, trots att de väl ska filma lika mycket på dem, och Stella var ju faktiskt den enda av just dessa tre som gick till final.
 
.
Uppdaterat 8 oktober; I finalen på söndagen blev Stella fyra och även bästa SWB-sto! FInalen kan
även den ses i klippet ovan,  välj 3-årsfinalen under MENU. Stella kommer in i klippet på 1:02.
Idag blev det Emma som red Lorett och det gick jättebra. Lorett såg så fin ut. Blev rejält svettig efteråt, men både Lorett och Emma verkade glada och nöjda! Både Emma och Tina rider så mjukt och fint. Ett rent nöje att låna ut Lorett till dem. :)
 
 
Idag var det hoppträning nere i Viarp och Julia skulle gjort det. Tyvärr fick hon nackspärr idag och kunde inte rida, och själv jobbade jag. Så då frågade Julia ifall Tina ville hoppa henne, och det ville hon gärna. Jag hann se slutat på hoppträningen när jag skyndade mig hem efter jobb och det såg så bra ut. Precis som det alltid brukar göra. Filmade sista rundan.

 Blev ett sent pass tömkörning i ridhuset. Lorett kändes väldigt fin direkt. Precis lagom mycket framåt. Tränade lite övergångar, skänkelvikningar och någon öppna längs spåret. Även någon framdelsvändning. Tog även någon galopp längs spåret, men då bryter hon gärna av. Tror att hon tycker det är konstigt då jag nästan aldrig gjort det med henne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 Är vi klara nu?
Lite gräs att äta hittas nog!
 
Cez är bästa kliaren!
 
 
Näst matte förstås!
Var uppe tidigt och lämnade transporten på lagning. Den gick ju inte igenom besiktningen pga bromsarna. Hoppas inte den kommer att kosta allt för mycket. Den är inte färdig än....

Jobbade kväll så Julia hade Lorett. Hade bokat privatträning med Hanna kl 18. Julia ringde mig efteråt och var jätteglad då Lorett hade varit jättefin. Hon hade dansat fram i traven. De hade alltså tränat mycket på traven och fått den jättefin, även den samlade traven som hon har lite svårare för. Typiskt att jag missade det.
 
Julia skrev så här på sin blogg: " Vi fokusera mycket på öppnor, travtakten och att jag ska komma ner bättre i sadlen och inte falla framåt (styrketräning at the gym, I need you) Traven fick vi till riktigt fin, för hennes stora svårighet där är att samla sig och samtidigt behålla den fina takten hon har när man rider mellan eller ökad trav. Men idag fick vi till det!! Jätteroligt för jag kände verkligen skillnaden."
 
Lorett strax före träningen
Lorett strax efter träningen
I helgen fick Lorett ta det lite lugnt. I lördags red Julia ut en sväng med henne på morgonen, och igår söndag red jag och Pernilla ut en sväng ner till dammen. Skrittade ner dit på lite halvsega hästar, och travade sedan runt dammen och hela vägen hem, och då gick det undan minsann! :)
 
Missade tyvärr att fota något i helgen, men har laddat upp ett par filmklipp från i fredags när Helene red henne.
 
 Övergångar galopp - skritt - galopp
 
Höger öppna i trav
 
Skänkelvikning åt höger
 
Vänster galopp öppna
 
Sits och form :)
 
 
Bakdelsvändning och höger galopp