Fick förresten länk till ännu en liten filmsnutt med Canterbury av ägaren. Det är från 2011 och första gången hans dåvarande hoppryttare hoppade honom. Hemma i hagen! Hon ville jag skulle se hur positiv han är till hinder, trots att de tagit honom hårt under åren i Tyskland. Hon berättade att han älskar sin hage, för när han kom till Sverige var det första gången på åtta år som han fick gå i en!!
 
Och här är en liten kortis från årets hingstvisning där han visar upp sin fina trav! 
Idag blir det vila för Lorett. Och helt ovetandes är hon nu anmäld till språngrulla och till Canterbury. Någon gång i mitten på maj åker vi till Gränsbo med henne för koll och om allt ser bra ut insemineras hon dagen därpå när posten kommit!  Canterbury står ju i Askersund.
 
Lorett och Emma var på Flyinge tillsammans med MP och Tina, och hade träning för Hanna på Kastanjegården. Gick jättebra och fina omgivningar. Väl hemma hann Lorett gå ut lite och passade på att rulla sig! Hade ju blivit svettig av träningen.
 
 Klara på Flyinge och ska köra hem. Svettig häst! Har fortfarande en del vinterpäls kvar. 
 
 
 
Idag var det härligt väder, lite blåsigt men soligt och fint. Lorett har sköna dagar i sin nya hage och idag fick hon ett nytt eksemtäcke. Förhoppningsvis ska hon klara sig ifrån eksemet denna sommar. Är ett Rambo där halsen sitter uppe med hjälp av hennes öron! :) Det går långt ner på sidorna för att skydda bättre. Även lång svanslapp och det är viktigt. Läste också att tyget innehåller något naturmedel mot insektet, som ska hålla cirka 20 tvättar.

I onsdags var det hoppträning för Hanna nere i Viarp. Julia fick låna Fiffi och hoppa. Gick ganska bra för att vara första gången hon hoppade henne. Hon är ju LITE större än Lorett så det är ju lite skillnad. Och jag fick hoppa Lorettan. Hon var så fin och pigg och framåt. Märktes hon tyckte det var kul. Vi hoppade inte så mycket eller högt men roligt var det. Inte dumt att ha en så fin och välutbildad hopphäst. Bara att styra och hålla i sig. :)

I torsdags red Julia, i paddocken tror jag det var. Och i fredags red Emma Lorett och Julia red Fiffi. Blev ett pass i ridhuset då det blåste kallt. Själv jobbade jag 12:30-21 både torsdag och fredag.

Idag lördag red jag ut med Åse och Emma. Blev en härlig runda med mycket galopp. Red ner till dammen och bort till andra fältet. Galopp uppför och sen skrittade vi ner, och sedan tog vi det fältet en gång till. Därefter hem via dammen igen och då blev det galopp och trav den biten hem. Härlig runda på en pigg Lorett. Skönt att hon inte visat samma trötthetstecken som hon gjorde förra våren. Vet ej säkert vad det berodde på men misstänkte pälsfällningen så i år har hon fått extra B-vitamin ända sedan början på mars, och det verkar hjälpa. Fick sedan skynda hem för en dusch och sen jobb.
 
 
Nu har Lorett blivit bedömd av Per Pileryd via Hippson. Här finns allt där det även finns en hel del kommentarer. Men han skrev så här. 
 

Per Pileryds omdöme & avelsrådgivning:

 

TIGGELBERG LORET
New Forest ponny
e. Lorenzo u. Hunzehoeves Silver e. Elegant


Hej Jonna!


Nu har du givit mig en uppgift som är lite utanför min vanliga hästvärld, men jag ska göra så gott jag kan. Jag började rida på ett gotlandsruss och red henne under flera år, alltid utan sadel och med ett helt flygfält (gräsfält) att galoppera på. Sedan hoppade jag lite med en connemara och en gång red jag en hubertusjakt på en fjording. Helt underbart med en glad, bockande ?liten?  häst under mig. 

En höjdare för mig är att varje år få se de bästa tyska ridponnyerna göra upp i dressyr och hoppning under Bundeschampionat i Warendorf. Bra hästar är bra hästar oavsett storlek och jag gillar alla raser.

Jag förstår att ni vill ta föl på Tiggelberg Loret. Interiören är alltid det viktigaste och hon verkar ha rätt inställning. Hon ser ut att hoppa i en bra form och har fina resultat. Viktigt är också att hon har bra ridbarhet.

 STOETS EXTERIÖR: Tycker jag är bra. Ryggen är stark och hon har också starkt njurparti och ett bra kors, vilket bidrar till att hon har lätt för att fysiskt tillgodose ryttarens önskemål. Halsen kanske är lite kort och brett ansatt men överlinjen är bra, vilket återigen ger bra balans och ridbarhet. Hennes huvud är vackert. Manken och sadelläget ser också bra ut.

HINGSTVALET: Det är inte så lätt att nå målet ca. 160 cm direkt. Det kan ta två generationer. Jag hade satsat på en hopphingst med bra exteriör och rörelser, men tyngdpunkten ska vara hoppning. Hingsten får gärna vara stor. Mina tankar går till Hip Hop som har allt på min önskelista och kommer ur en mycket förärvningssäker stostam. Niveau är också en kandidat där det berömda Voltaireblodet slagit igenom. Bägge har utmärkta bruksprov och är mycket framgångsrika i sporten och i aveln har de redan visat sig vara bra.

 Magic Park kan också vara en kandidat. En riktig atlet med bra exteriör och goda gångarter och han har visat prov på både kapacitet och rätt inställning. Vår egen Capriano hade passat utmärkt exteriört och han rör sig som en bra dressyrhingst med tre bra gångarter. Han lämnar också stark överlinje, lagom långa halsar och vackra huvuden. Hoppningen är också bra men de tre andra jag nämnt har kommit längre i sina karriärer och är också något större.

 Apropå betäckning av ponnyston med halvblodshingst. Som hingsthållare nekar vi aldrig ston av andra raser. Vi på Ängagården anser att var och en har rätt att avla efter sitt eget huvud. Det är det som ger en mångfald som är så spännande.

 

Jag och Julia har ändå bestämt nu att det blir Canterbury. Han passar in på de kriterier som Per Pileryd trycker på. Hopphingst, bra exteriör och bra gång.

 

 
 
Tror det kommer bli ett fint föl! Helt säkert tror jag att den kommer att bli brun. Och Canterbury verkar ha samma fina rödbruna färg som Lorett. Vi hoppas på ett sto. Lorett har ju haft två hingstföl tidigare så det kunde ju vara dags. Planerar in att åka till Gränsbo för insemineringen och det bör bli i mitten på maj om jag räknat rätt på hennes brunster. 
 
Canterbury 6 år, landeschampion i hoppning.
 
 
Vann två heldagsbiljetter till torsdagen. Förmiddagen är det bl a Grand Prix dressyr och eftermiddag/kväll bl a första kvalet till världscupfinalen i hoppning som är en tidshoppning! 
Har vunnit igen! Vann denna fina tidningshållare via Facebook från Longcoast Living som är en inredningsaffär på nätet. Jättesnygga saker har dem! Ska ha mina hästtidningar i den. :)
 
Photo: Nu har vi fyllt på lagret med de snygga och smarta tidningshållarna!
www.longcoastliving.se
Sommar!
Lorett njuter i sin nya hage och med tunnare täcke!
Ja idag kom sommaren så Lorett fick på sig eksemtäcket. Trist att hon måste ha täcke men ändå bättre och skönare än vintertäcken. Och skönt att slippa eksem!
 
I torsdags red Emma Lorett för Hanna och även Julia tränade för Hanna samtidigt med Fiffi. Gick jättebra för båda och Lorett såg riktigt fin ut. Tror att Emma även red Lorett fredag och lördag. Eller kanske Julia hade henne någon dag?
 
På lördagen började Stella rida på ridskolan. Och hon var så duktig och lärde sig trava lätt på en gång.
Stella med söta ponnyn Bella, och Julia som ledsagare! 
 
På söndagen red i alla fall Emma Lorett på dressyrtävling hos Åsbo PK. Lägsta klassen var LA1 och den gick helt ok. Blev några små missar som kostade mycket då det var koffecient 2 på det, och där fick de alltså 0. I lagklassen var nog Lorett lite trött för hon såg inte helt nöjd ut. Gick och drog i bettet och frustade, vilket gjorde att Emma tappade sitsen och det blev svårt att få till bra ridning. Dock är vi mycket nöjda med både Emma och Lorett och det var en härlig och rolig dag med fina hästar och trevligt folk!

Snyggt ekipage!
 
I förrgår, måndag 15 april, fick Lorett en välförtjänt vilodag. Jag gick bara ut med henne en sväng på kvällen och det var en härlig kväll.
Söta hästen på promenix!
Igår tisdag red Julia ut en sväng ner till dammen och upp längs åkern. Blev en runda på drygt tre km tyckte jag Julia sa. Själv jobbade jag.
Fortfarande kallt ute och minusgrader på nätterna. I måndags red Julia lite i paddocken. Skönt att slippa ridhuset. Dock har den lilla sol som synts till lockat fram både mygg och eksem på Lorett. Hon har lyckads klia sönder sin hals på båda sidor. Blivit riktiga sår där. Så nu har eksemtäcket åkt på. Igår tisdag var det ganska skönt ute.  Det blev Loretts vilodag och Julia var hos henne och mockade. De gick även en runda.
 
Lorett i Monty Roberts-grimman "duallly halter"
 
Själv jobbade jag hela tisdagen och när jag slutade körde jag nästan direkt och hämtade Julia och sen körde vi till Dagstorp på årets sista hingstvisning.  Många fina hingstar där, bl a var Malin B där och visade sina tre, men vi hittade ingen ny favorit. Dock såg vi tre fina där, och det var en 19-årig skimmel som gjort "allt". Han hette Clinton II. Den andra fina vi såg var Conzil efter Cristo-Contender. Och den sista vi såg var en 18-åring som heter New Balance. Visade dressyr riden i hoppsadel.  Han var fin men för liten. Så vi väljer fortfarande mellan Last Man´s Hope och Canterbury. Om ni vill titta på hingstarna, så finns webb-sändningen här. Viisningen höll på till cirka 21 och precis när det var slut lottades fodersäckarna med pellets som stått i manegen ut till några i publiken och mitt namn lästes upp! Så vi vann 25 kg pellets till Lorett. :)
 
Idag onsdag red jag Lorett. Gick ner till Viarp och var med på Lottas dressyrspecial. Lorett var superfin! Vi tränade mycket övergångar och i alla övergångar skulle vi tänka att hästen rörde sig uppför en trappa, och sen göra övergången. Funkade riktigt fint. Lorett kändes pigg och framåt men inte stark. Tillbaka i stallet tvättade jag såren som ser lite infekterade ut med klorhexidinshampo och satte sedan på Helosansalva på ena sidan. På andra sprejade jag på något som Hanna hade fått av Helena från Horseware på Irland som skulle vara bra. Får se i morgon hur det ser ut.
 
over and out!
 
 

Lorett fick ny hage och jag fick nytt jobb!
Monty Roberts kom till Flyinge och vi var där och såg oceh hörde denna fantastiska 78-åring!

Lorett blev tömkörd på lördagen och dressyrtrimmad idag söndag av både Julia och Emma! Fin som vanligt. :-)
Veckan har sprungit iväg känns det som. I måndags tror jag Emma red Lorett på kvällen. I tisdags skrittade Julia ut  med Tina och MP. De hade skrittat en lång runda, runt andra fältet, och barbacka. Mysigt!
 
I onsdags hopptränade Julia och Lorett nere i Viarp. Var en lättsam och kul träning för både Julia och Lorett. 
 
 
 
 
I torsdags red Emma åter Lorett och tränade för Hanna! Både Emma och Lorett kämpade på bra. Hanna var som en hök på Emma som verkligen fick rida. Stackaren fick nog träningsvärk. Men det är sådan träning man vill ha! Och Lorett ger inte bort något gratis. Men som sagt hon jobbade på bra även hon.
 
Loretts gamla hagkompis Chessie har nu kommit hem ett tag till stallet och Lorett blev så glad. Hon for bort till hennes box och skulle prata. Både pratade länge och väl, innan jag kom på att jag skulle  filma. Och då var de nästan klara, men lite fick jag filmat i alla fall. 
 
Igår fredag blev det ännu en uteritt för Lorettan och Julia. Vädret börjar bli bättre, men eftersom det fortfarande är minusgrader på nätterna är det lite hårt ute.


jaha då var det dags igen!!!
 Lite morötter vatten och tunnare täcke till fina hästen!