Har varit helt inställd på att fölet kommer att bli helbrunt då både Lorett och C är det, men kom på att det inte alls är säkert. Loretts första föl blev brun med vita tecken, och pappan där är svart. Han heter Kantjes Armando och ser ut så här
och fölet ser ut så här. 

 
 
Hennes andra föl föddes 2004 och där heter pappan Hoppenhofs Shardon och han är brun. Kanske han har något lite vitt.
och fölet blev en fux!
 
Och båda blev hingstar. Undrar vad hon bär på denna gång? Spännande. 
 
Red lektion i Viarp idag. ska göra det denna terminen fast bara varannan fredag. Nästa termin har Lorett kommit så pass långt i sin dräktighet att vi inte vill träna med henne utan enbart rida lite på hennes villkor. Gick i alla fall superbra idag. Började med lite travbommar och därefter galoppbommar. Avslutade sedan med lite skolor och hela passet var Lorett så fin. Lagom pigg och verkade tycka det var kul att rida i Viarp igen. Extra kul idag för Åse red med på Fiffi och Helene hade Ruby. Efter ridningen åkte jag och Helene till Rydebäck och åt pizza!
 
Igår red jag och Julia tillsammans i paddocken. Hon hade Torina då Hanna är på semester. Gick bra för oss båda. Red bara någon halvtimme då Torina är på igångsättning eftersom hon tyvärr inte blev dräktig trots tre försök. Räckte även med en halvtimme för Lorett. Kommer tyvärr att bli lite mindre av Julia för mig och Lorett framöver då hon bestämt sig för att bli hippolog! På måndag börjar hon hippologprogrammet på Flyinge, och hon hade sådan tur att hon fick tag på ett rum på elevhemmet med egen dusch och toalett trots att hon var ute i sista minuten. Kommer nog att bli ett spännande, roligt, lärorikt och jobbigt år för henne! Men wow vilket äventyr!
Idag blev det vila för Lorett. Julia körde inom nu ikväll och tog av flugluvan. Hon verkar trivas i sin box.Idag är det dag 75 för Lorett. Omkring dag 90 är det dags för ultraljud igen, mest för att det då är dags att betala 90-dygnsavgiften så då vill man ju veta säkert att stoet är fortsatt dräktig. Men det ska bli så spännande tycker vi!
 
Hittade idag på youtube ett klipp när de ultraljudar en häst på dag 75. Kul för så ser ju även Loretts föl ut!  
 
Mys i hagen nära bästa mammakompisen! Fölen ska komma med två veckors mellanrum. :)
Igår fick Lorett vila då Julia kom hem på kvällen så att hon skulle kunna rida dagen efter. Började dagen med att Julia och jag tittade. på finalen av EM där tyvärr Roffe blev fyra.

Åkte sen till stallet och Julia red cirka en halvtimme på banan. sedan blev det jobb för mig.


Fick jättefina skor av Julia som hon köpt i usa. Precis sådana jag länge velat ha! :-)
Lorett redo för uteritt och lite ensamträning i nya stallet/boxen. Blev en härlig uteritt runt fälten och på fälten. Hade gett mig sören på att ha kontroll på Lorett idag i galoppen, och visst det gick ju hur bra som helst. Dock har hon blivit stallkär och vill vända hemåt så fort hon får en chans. Tycker hinte hon har varit så förut.  Härligt väder och härlig runda. Nu blir det strax EM-hoppning live på Svt Play. Heja Sverige!
Blev lite svettig efter uteritten så då fick hon en dusch och såklart måste hon rulla sig direkt hon kom ut.  Härligt!
 
Dagens runda!
 
 
 
 
Nu har Lorett flyttat till stor box där även folet kan få plats! :)
 
 
 
Har blivit mycket stubb-ridning senaste dagarna. Senast idag då jag och Lorett red själva. Egentligen mysigast att rida själv för då kan jag själv helt bestämma vad vi ska rida. Och dessutom blir Lorett lite lugnare när vi är själva. Känns i alla fall ganska pigg och fin. I fredags red jag ute på stubben med Hanna. I lördags red jag själv i ridhuset på förmiddagen. Var lite regnigt då. Gjorde lite WE-övningar bl a dubbelslalom och Lorett kändes jättefin. I söndags fich hon vila. Det var Vallåkra-träffen och i år hade de flyguppvisning med JAS som sista höjdpunkt. Vi hade tagit in alla hästarna tills dess och Lorett stod även med bomull i öronen, och tur var det för jäklar vad det dånade när JAS flög rakt över stallet, och inte en eller två ggr utan cirka 8 ggr. Ngra hästar blev jätterädda men de som stod med boumull i öronen brydde sig inte ett dugg. Gick en sväng med Lorett på kvällen då hon var rastlös. Igår måndag red vi ut ett gäng på stubben, men jobbigt när man är för många.  Idag kändes det bättre när vi var själva. Fick mumsa på ngr goda äpplen plockade i Ottarp som hon fått av Pernilla. Nu väntar jobb för mig.
 
 
 
 
Och just det, bara tre dagar tills Julia är hemma igen! :) Tomt i stallet utan henne. 
Julia i Grand Canyon!
 
DAY 65

Now 69mm from crown to rump, the fetus is clearly recognizable as a horse.

The skin remains pale and hairless, and the eyes are still sealed shut, but the internal organs are developing, muscles are growing, hoof-shaped feet are forming and the frog - the rubbery pad on the bottom of the foot which acts as a pump to move blood up the thin length of the horse's leg and back to the heart - is forming.

The sex of the fetus can now be determined. Twins are unusual and unwelcome - mares are not designed to carry two foals to term and vets will usually perform a 'twin reduction' to avoid losing both.
källa:http://2bquarterhorses.webs.com/hintstipsforfoaling.htm

 
Ikväll åkte jag och Lorett med Hanna och Whippen till Råå. Hade bestämt att enbart bada denna gång och inte rida på stranden så hade därför ingen sadel. Körde till hundbadet denna gång och där var jättefin strand och botten. Lorett marcherade rakt ner i havet och tyckte det var så härligt. Båda hästarna gick ungefär till knappt magen och sedan bara stod de där och plaskade lite, sörplade lite och njöt lite. Skrittade sedan lite fram och tillbaka. Var nog i drygt en halvtimme. Efteråt gick vi en sväng på stranden och naturligtvis, innan jag ens hunnit tänka tanken, hade Lorett slängt sig ner och rullat i den härliga fina sanden. Tre ggr for hon upp och ner innan hon var nöjd. Åt sen lite vass som var jättegott tyckte hon. Ja, det var så himla mysigt där att hon absolut inte ville gå på transporten när vi skulle hem. Hanna fick komma och hota lite med grepen och då äntligen gick hon på. Hon har aldrig gjort så under de snart åtta år vi haft henne!
 
 
 
 
Fortsatte regna hela dagen. Åkte tillbaka till stallet vid 17:30. Lorett som skulle ha vilodag idag, var helt rastlös så det fick bli en promenad på cirka 20 min. Hon skrittade på riktigt bra. Avslutade med att hon fick äta gräs en liten stund. Som vanligt är tistlarna jättegoda!
 
 
Tillbaka i stallet hade Hanna släppt ut sina två hästar så då passade även jag på att släppa ut Lorett. Sedan pysslade jag lite med MP och Fiffi och med Fiffi blev det även en liten ridtur i ridhuset. Hon var riktigt fin att rida tycker jag. Väldigt snäll och mjuk.  Mockade sedan alla tre boxar lite snabbt igen det synliga då de ju stått inne stor del av dagen. Och sen var klockan 21 och tid för hästarnas kvällsmat och godnatt! 
Vilket väder det varit hela förmiddagen. Inte nog med att det regnat i princip hela natten, utan det fortsatte hela förmiddagen och även rejäl åska. Åkte till stallet tidigt och satte på Lorett regntäcket för att inte eksemtäcket skulle bli blött och körde hem igen. Hann dock bara vara hemma en liten stund så satte det igång att åska och blixtra. Åkte då tillbaka och tog in henne. Passade på att mocka mina tre boxar jag har nu, och tänkte hela tiden släppa ut Lorett igen. Lorett ville dessutom ut, otålig i stallet. Dock slutade aldrig regnet och åskan, och när jag var klar och skulle köra provade jag att släppa ut henne. Tyckte då det började ljusna. Men hann inte mer än ut med henne så öppnade sig himlen igen!
 
Själv hann jag precis in i ridhuset och fick stå där tills det lugnade sig igen. Började även åska på nytt, så då åkte Lorett in igen! Fanns en del hästar inne så hon hade sällskap. Får hoppas det klarnar upp till eftermiddagen så kan hon gå ut en liten stund då kanske. Skulle sen köra från stallet men upptäcker då att det väller in vatten vid Cez box. Fick skyfflat undan en hel del, men nästa skyfall kommer att fylla upp där igen tror jag. Lotta ringde precis då och undrade om vi kunde ta in alla hästar, men då jag var ensam kvar vid det laget, så gick inte det. Är inte så glad att ta in vissa hästar när jag är själv i stallet. 
 
Måndag och tisdag har jag och Lorett varit på en två-dagarskurs i working equitation. Påminner lite om westerns trail. Finns numera som en tävlingsform inom svenska ridsportförbundet. Alla kan vara med och tävla oavsett ålder på ryttare eller ras på häst. När man tävlar är det tre moment precis som i fälttävlan. 

De tre olika momenten som ingår är:
1. Dressyrtest
2. Tekniktest 
3. Speed
 
Dressyrtestet rids på en 20x40 dressyrbana. I lätt och medelsvår klass rider man efter ett fast dressyrprogram. I svår klass rider man en kür. I lätt och medelsvår klass ingår trav. Men i svår klass endast galopp. Hästen ska gå på tygeln och det är samma princip som i vanlig dressyr men med mer action. 

Den andra momentet i working equitation är teknikmomentet. Filosofin med denna disciplin är arbetet på fält och gårdar. Man ska öppna grindar, rida över broar, göra små hopp rida volter och utföra olika uppgifter samt rygga ut ur en trång passage.

Vilka hinder som ingår framgår av WEs eget TR som finns under rubrik Tävlingsreglementen här på hemsidan. Poäng sätts för ryttarens förmåga att kontrollera hästens vägar och gångarter samt samspelet och förtroendet mellan häst och ryttare.

Sista momentet är speed – ett farttest. Här rids en bana på enbart tid, precis som i en omhoppning. För att snabbt kunna komma runt banan gäller det att ha en smidig och lydig häst. 

källa; http://www3.ridsport.se/Tavling/Working-Equitation/Sa-gar-det-till/

Lorett var riktigt duktig, och tyckte nog det var kul. Gick bättre idag, andra dagen. Avslutade med att rida fyra hinder som en speed, och det tyckte Lorett var allra roligast tror jag. Red slalom i galopp där man kunde välja förvänd galopp eller göra byten. Vi gjorde byten såklart, och Lorett gjorde det perfekt! 

 
 
Lorett väntar pä sin tur och kollar in de andra.
 
Lotta förklarar banan
 
Lorett kollar in konkurrenterna.
 
 
 
ASVH (=avelsföreningen för svenska varmblodshästen)
 
Hade mejlat dem och frågat hur det blir med vår avkomma ang registrering, etc eftersom Lorett är en NF. Fick detta positiva svar idag. Vet att Julia gärna vill detta. :)
 
Det går bra att registrera avkomman här. Glöm inte bort att skicka med kopia på ditt stos härstamning/registreringshandling samt något som styrker att du äger henne. Du skriver ut blanketten registreringsansökan från sprangrulla.se, och skickar sedan in den tillsammans med signalementsbeskrivning, chipmärkning och tagel.

 Din avkomma kommer att registreras på ”grå papper” eftersom modern är New Forest. Du kan visa fölet på fölbedömning och som 3-och 4-åring även på våra unghästbedömningar. Som 4-6-åring har hästen rätt att delta i de öppna championaten.

 Med vänlig hälsning,

 Anette Sånesson

Swedish Warmblood Association

Box 2

24729 Flyinge

 Tfn direkt 046-646 54

Tfn vx 046-646 50

Fax 046-527 63

www.asvh.se

 
Day 60 - The vesicle is now flabby and shapeless, conforming to the uterine walls; the fetus is about 2 1/2 inches long. You can see that is clearly resembles a horse, thanks to the development of tiny hooves, complete with soles and frogs. Its head is still tucked, but less so than before. The fetus is hairless and about the size of a hamster.
(källa; http://www.reddickranch.net/graphics/Timelinefoaling/foalgestation.html)
 
 
Jag och Lorett fick som sagt rida i ridhuset igår kväll eftersom världens oväder drog igång precis när vi skulle rida. Gick bra att rida i ridhuset. Lorett brydde sig inte om att det smällde lite, inte ens när ljuset försvann brydde hon sig. Blev inte helmörkt, och kom tillbaka efter cirka fem minuter. Lorett kändes fin och framåt. Dagen före, dvs i fredags blev det återigen en tur på stubben. Denna gång hade jag sadel så då blev det lite galopp. Hon var lugn men då jag ställde mig i lätt sits blev det lite fart på henne. Snabb är hon! 
 
Idag har vädret slagit om och blivit lite kyligare men rätt ok ändå tycker jag. Red med dressyrsadeln i paddocken och hade lite travcavaletti. Red även förvänd galopp i tre bågar vilket hon gjorde bra. Tränade mycket på övergångar. Hon börjar som sagt komma igång lite mer nu. Det får bli så att hon bestämmer lite hiur mycket vi kan rida. Nu känns hon väldigt pigg, framåt och fin!  Fram till jul kan vi säkert rida på ganska bra, men sedan får det bli nedtrappning. 
 
Läste precis på FB att fölvisningarna av årets föl startat. Och det var ett Canterbury-föl med och den fick 48 p och var högst bedömda hoppföl. :) Nedan finns en liten filmsnutt på fölet. Är visst till salu! 
 


tur vi har ridhus när det åskar och blixtrar och regnar!!! men undrar hur länge jag och Lorett blir fast här inne!?
Härlig skrittrunda med lite trav runt hela fältet! :-) Fina Lorett som tar det ganska lugnt när matte sitter utan sadel. Tur på cirka 40 minuter. Varmt även idag, men något svalare vind, så ganska skönt. 
Stubbarna är på gång!!
 
Fortsatt varmt idag. Jag och Åse åkte till Örby Ängar vid 19-tiden. Stranden var dock en stor besvikelse i år. Fullt med tång, skräp och knöligt. Gick absolut inte att galoppera där, knappt skritt. Och det var också svårt att gå i vattnet för det blåste en del vilket gjorde att man inte kunde se botten, och där var en hel del stora stenar. :(
Dock var Lorett supergullig. Hon ville bara ut i vattnet. Fick knappt bort henne därrfrån, försökte gå på sidan/backa mot vattnet. Fick till slut ta upp spöt för att få upp henne en bit. Hon stack även ner hela nosen och jag tror hon drack saltvattnet!! Tokiga häst. I alla fall så bestämde vi att istället rida hela rundan runt Rydebäck. Tog den baklänges, dvs vi började från andra hållet mot vad vi gjort förr. Blev en jättemysig runda på mysiga hästar. Fiffi tyckte dock inte om folk med barnvagnar eller folk med golfvagnar. Red förbi stall H och deras fölhagar och Lorett bara stannade vid fölen och ville hälsa! Gullehäst. :)
  
Trimmade i paddocken och fick även Åse och Fiiffi att göra det. Fina hästar som jobbade på bra i värmen. Lorett kändes fanrastiskt fin idag, mjuk i munnen och arbetsvillig. Red i dressyrsadeln och hade idag bytt till kul-bettet. Hon gick riktigt bra på det. Som vanligt nuförtiden rider jag alltid med mitt PS-träns. Bästa jag haft faktiskt. Mycket flugor fortfarande men det funkar bra att även rida med flugluvan tycker jag. Avslutade ridpasset med att rida LA1 och det gick jättebra. Därefter fick Lorett en dusch och sen ut i hagen igen där middagshöet väntade. 
 
Avslutade kvällen med att mocka i Loretts hage till ännu en fantastisk solnedgång!
Fick idag mejl från Baukje i Holland som var den som hade Lorett där då hon fick två föl. Har ju mejlat ganska mycket med henne under åren, och nu blev det lite igen då jag haft lite frågor om Loretts förra dräktighet. Bl a har jag ju fått reda på att Lorett klarat båda fölningarna själv och varit en supermamma. Även fått reda på att hon tog sig vid första inseminationen med båda de fölen, precis som hon gjort nu.  Men jag ville gärna veta lite om hon gött över tiden, när på dygnet hon fölat, etc då det visst är vanligt att hästar gör likadant igen. Fick svar på detta idag. Så här skrev hon i brevet, och jag har redan svarat henne att jag vill veta mer!!
 
Hai Hai,
 
fantastic, congratulations with de pregnancy of Lorette!!!!
Lorette is very sweet at her pregnancy you can ride her almost till the end, unless she became to fat.... her first foal is born on daytime and her second foal is born at night.... so you had al 50/50 chance when she gave birth, her first foal became 1 week over time and her second foal became almost 4 weeks to early (but that had a reason....., did I have told you that I've had her for a wagon.... then we had an accident that wasn't our fault and that's the reason why she give 4 weeks too soon birth at her son....)

I hope I have told you everthing, and otherwhise you may ask me everything!!!!

Greetz Baukje"
 
 
 
LORETT MED SINA TVÅ FÖL I HOLLAND!
 
 
Ännu en varm dag. Blev vila för Lorett då det var varmt att rida på dagtid. Hann ej på kvällen som spenderades med Helene och Susanne. Mysigt. Vi red uppe på viatorp med tre av ridskolans hästar som behövde röra lite på sig och det var en fantastisk fin kväll. Efteråt fordrade och vattnade vi viarpshästarna och sedan bjöd Helene och Susanne på en fantastiskt god pastasallad och hembakta muffins till efterätt. :)
Sus och fina Zylaima och en fantastisk himmel!
 
Lorett chillade i hagen hela dagen. Tack vare blåsten kunde hon gå utan täcket ett par timmar mitt på dan.
 
Lorett tyckte nog det var lite skönt att slappa idag. Gick en liten runda med henne men vi fastnade vid allt gräset. Rena gottebordet för henne. Tistlarna var speciellt goda, men åts upp och ner-
 
Igår blev det först en liten skrittrunda med Hanna och Whippen. Riktigt skönt då det för en gångs skull inte var så mycket flugor eller andra insekter. Avslutade denna härliga kväll med att rida lite mer ordentligt i paddocken. Cyklade hem från stallet 22:30i linne!
På väg in i stallet effter gårdagens pass. Red med sadel men tog av den då vi skrittade av längs vägen.
 


varmt idag igen men blåsigt men då får Lorett gå utan täcke!:-)
Idag är Lorett på dygn 50! :)
 
Jättevarmt idag, så jag får se vad hon och jag hittar på idag. Igår red Julia i paddocken och hon hade varit pigg att rida, men när Julia kom på eftermiddagen låg hon återigen ner i hagen. Nu blir det jag som har hand om henne själv i tre veckor eftersom Julia åkt till USA. Skulle gärna åka en sväng till havet med henne, Råå vallar. Får se om jag kan få till det på söndag kväll, alt i morgon bitti.
 
 The embryo is now slightly over 2,5 cm long, nesting within the confines of the 8 cm vesicle. You can see tiny ribs under its skin; its domed head looks like that of a Chihuahua, and has developed a distinct skull. Little triangles represent its ears; the hock (=hasen) and fetlock joints (=kotlederna) have developed. At this stage, your future foal officially will graduate from embryo to fetus. On an ultrasound monitor, you'll find the fetus back on the vesicle's floor, due to a lengthening of the umbilical cord (=navelsträngen). Because of its present size-this will be your last opportunity to view the fetus via ultrasound; in a matter of weeks, it'll be too large for the screen. (källa; http://2bquarterhorses.webs.com/hintstipsforfoaling.htm)