Först lunch på Tomatens Hus och sen fika med tårta i stallet. Mysigt! Lorett gnäggade i hagen när hon såg oss och ville också ha tårta men nöjde sig med ett gäng morötter! :) 
 
 
Åkte sedan med Hanna till Gränsbo för ny koll av Torina men tyvärr var hon inte dräktig. De tror att hon haft ett befruktat ägg som tyvärr gått förlorat i livmodern och det tror de beror på att där finns bakterier. Så nu ikväll blir det ny brunstspruta och ny koll på söndag och förhoppningsvis insemination på tisdag. Lite penicillin ska det väl också hinnas med. Trist men nu hoppas vi på tredje gången gillt! 
 
Tillbaka till stallet vid halv åtta och då red jag ner till dammen med Lorett. Kom ett litet åskväder med regn vid 17-tiden så det hade mjuknat lite i marken. Först var Lorett lite seg, men sedan upptäckte hon två hästar framför oss som kom från andra stallet och då skulle hon genast ifatt dem och fick väldigt bråttom. Travade först en bit, men sedan blev det galopp ner till dammen, där vi kom ifatt dem. ;) Travade sedan upp mot bostället och sedan skritt sista biten hem. Som vanligt mycket insekter ute, men Lorett hade flugluvan som höll dem borta från ögon och öron. 
I eftermiddag blir det firande med tårta i stallet, och det vi firar är såklart att Lorett är dräktig. Får köpa lite extra morötter till henne. Ska nu börja sätta igång henne lite mer. Men fortfarande gäller att hon inte ska bli svettig eller stressad. Lånade igår en film på biblioteket som heter "Att få ett föl", och den var lite väl inriktad på barn i snacket, men riktigt bra info fick man ändå. En veterinär där tyckte att det var mycket onödigt att åka iväg och träna eller tävla med den dräktiga hästen, och det håller jag med om. Men motionsridning är bara bra. Igår red Julia. Får ju passa på nu för på fredag åker hon på semester till USA och blir borta i tre veckor, så då är Lorett bara min! :)
 
 

 
 
 
Har visst varit drygt 30° idag. Alldeles för varmt för min smak och Lorett verkar också vara besvärad av värmen. Låg ner i hagen när jag kom nu på eftermiddagen. Har i princip aldrig sett henne ligga ner i hagen, förutom när hon gått ute på natten, men det gör hon ju inte nu. Som tur var satte jag det tunna eksemtäcket vi köpte i Ullared på henne igår kväll. Tog ett foto när jag körde förbi. Kunde ju inte stanna för då hade hon ju hoppat upp. Tog in henne  ett tag och gav henne en dusch. Fyllde även på nytt vatten. Hon dricker mycket nu. Blir vila även idag för henne,alldeles för varmt. Hoppas på lite svalare väder i veckan. 
 
Ha ha, hon vänder på huvudet precis när jag kör förbi, hon har koll hon! :)
Varmt idag igen och lite regn har det kommit men inte tillräckligt tycker jag! Fortfarande var det varmt kl nio ikväll men Lorett behövde röra på sig så det blev en liten promenad för oss båda. Härlig kväll som dock stördes av en miljon flugor som förföljde oss hela rundan. Riktigt ettriga var de. Som tur var hade Lorett både täcke och luva. Värre för mig! Fick en dusch när vi var tillbaka. Syns alla flugor???
Idag var det då äntligen dags för nästa koll. Och visst fanns det en liten hästbebis där inne. Såg på monitorn ett litet foster och fick utpekat var hjärtat satt och var navelsträngen fanns. Denna gång tog jag foto på skärmen men det får Julia göra i fortsättningen för det blev en dålig bild denna gång. Hade dessutom tänkt filma men min mobil ville inte alls som jag ville. Vi blev jätteglada och känns skönt att den första kritiska tiden är över. Nästa kontroll blir på 90 dygn. Då ska vi nog kunna se lite bättre att det faktiskt är en liten häst där inne. :)
 
Lorett fick även sina årliga vaccinationer idag. Missade ju det när Equimed var där då semin-veterinären inte tyckte man skulle göra det så i början efter insemineringen. Så nu fick hon stelkramp och hästinfluensa. När hon är i femte, sjunde och nionde månaden ska hon få vaccinering mot abortvirus. 
 
Åkte dit med Hanna och Torina. Torina skulle ju kollas på sitt 17:e dygn för andra gången men inte heller denna gång hittades någon fosterblåsa. Dock var hon helt stängd vilket ändå tyder på dräktighet så hon ska kollas igen på tisdag, så det finns en liten chans att hon ändå är dräktig. Håller tummarna!!
 
 
 
 
 
 
Julia och jag red ut en runda innan vi åkte. Lorett hade vilat helt i två dagar, dels en dag pga nya skor och dels igår pga att vi inte hann. Så idag var det en pigg häst. Hon känns dock lite stel så det ska bli skönt att sätta igång henne lite mer nu. Ska nog kunna rida nästan som vanligt nu i höst. Dock kommer hon att få vila/ta det lugnt två dagar till nu pga vaccinationerna. Julia red Fiffi idag som visst var jättefin! :)
 
 
Varit fullt upp senaste dagarna med jobb, mammas 70-årsfirande och stallet. Nu är i alla fall Loretts box skurad och nymålad. Dock ska hon ju byta till en större box och jag hoppas det blir av när även den boxen är klar. Har även varit iväg med Lorett hos hovslagaren. Har ju dragit det så länge som möjligt pga att hon är dräktig och nu hade det gått tio veckor och var hög tid. Men hon har ju gått in ¨på dygn 40 så nu borde det inte vara större fara längre. Blir ju alltså koll på Gränsbo i morgon kväll, då även Torina ska kollas på sitt 17:e dygn. Bra att det blir samma dag för då kan de åka tillsammans vilket båda uppskattar tror jag.
,
Lorett har haft lite blandat uteritter med och utan sadel och även ett par ggr i paddocken. Julia har ridit ett par ggr men nu har hon fått rida Fiffi då stackars Emma brutit armen. Vädret är ju strålande men det börjar bli riktigt hårt ute, så då vill man inte gärna göra mer än skritta. Och i hagarna finns inget gräs kvar, det lilla där är, är dessutom gult. Så lite regn vill jag gärna ha!
 
70-årsfirandet var trevligt med mycket folk. Kul att träffa lite släkt från Stockholm.
 
VIll tipsa om en jättebra hästblogg som jag brukar läsa. En tjej som heter Jessica Håkansson och hon har sitt ställe neråt Flädie. Föder upp hästar i liten skala. Skriver jättebra om sitt liv med hästarna, och just nu har det varit mycket med hingstval och inseminationer. Och det har ju passat mig. Hon verkar dessutom ha en fin djurhållning som tilltalar mig. Hon mockar också hagar, fyller vatten två ggr om dagen, och verkar ha en fin lösdrift. Har haft lite kontakt med henne ang ev plats i lösdriften nästa år för vårt föl, och jag skulle bara höra av mig när det var dags! Berättade om henne för Lotta som då sa, men henne känner jag. Hon har haft häst här för längesedan! Här finns i alla fall hennes blogg. Champagnegården
 
 
 
 
 Lorett i lånebox. Ja, rätt ok här tycker hon!
 
Sommar hela veckan! Inget regn i sikte. :(  Kunde ju kommit ngr droppar nattetid.

Och igår hittade vi stackars Cez så här i hagen. Vågade knappt ta in honom ifall han inte kunde gå, men faktiskt gick han rätt ok. Veterinären kom såklart och det blev mycket rengöring, många stygn och stort bandage + drän. Dessutom boxvila. Det sista var nog det värsta tycker han själv. Men tydligen hade leder och annat viktigt i benet klarat sig. Tur i oturen!
 
 
 
 
Idag går Lorett in på 40:e dygnet och om två dagar är det ny koll på Gränsbo. Om allt är som det ska så ska kunna se ett litet hjärta!!
 
 
 
Nu är fölblåsan drygt 6 cm i diameter, ganska klotliknande fast mer punkterad. 
Själva fölet/embryot är nu cirka 1 cm i diameter och kan skymtas som en liten varelse med 4 ben.
 
När det börjar bli dags för Lorett, dvs i april nästa år! :) då har vi ju tänkt ha lite övervakning i stallet, även nattetid. Man måste ju ha koll när de ska föla så att man ser att allt går rätt till. Har tittat på s k fölkameror och de kostar flera tusen kronor. Hörde dock att man kan hyra av veterinären, men då gäller det att den finns inne just när vi behöver den. Fick nu tips om att man kan köpa vanliga övervakningskameror mycket billigare, bla denna. 

 

En trådlös, mångsidig webkamera till ditt hem, som går att använda även i mörker då den har Night Vision

Streamar högkvalitativa filmer och ljud
Mörkerseende upp till 5 meter
Använd med dator, iPhone, Android eller surfplatta

Måste dock skaffa internet till stallet men det får ju fixa sig.

Bra när det blåser! Inte för varmt och inga insekter. :-)


Blev ett kort tömkörningspass i paddocken. Lorett var lite loj och seg så då tog jag lite galopp men då blev hon busig på en gång så då återgick vi raskt till skritt och trav igen. Blev en härlig kväll och som vanligt fick Lorett vara ute till kl 21. Nu är det bara en dryg vecka kvar tills det är dags för nästa ultraljudskontroll och jag är så nervös!!
Ikväll när Julia var hos Lorett såg hennes öga ut så här. Usch! Hon tvättade av det lite och satte sedan på flugluvan igen. Tyvärr måste hon då ha den över natten så att hon har den hela tiden, åtminstone tills hon är helt bra i båda ögonen. Dessutom var hon kliig i manen igen! Har inte varit det på jättelänge. Det betyder alltså att det tunna flugtäcket inte funkar på henne ens några timmar, så nu får det bli det tjocka i fortsättningen,
Red barbacka i shorts nere i viarps paddock. Hon var fin men lite seg. Varmt! Red nog bara tjugo min. Fick en dusch och det tunna flugtäcket plus luvan. Lite irriterad i vänster öga. Lite gott gräs efteråt!


 
 
 
 
 
 
Hmm. . . vem har lagt plantor i min ogräsbalja och vad är det för växter? Trodde först någon lagt ogräs där men såg sen att det är plantor som ligger fint på tidningspapper. Har i alla fall inget minne av att någon lovat mig plantor?
 
Blev en mysig uteritt bara jag och Lorettan ikväll, bara lite jobbigt med alla insekter - men Lorett hade luvan på sig så huvudet var förskonat åtminstone. Skrittade ner till dammen och runt den, sedan trav hem. Skrittade på bra och trav hem går alltid fort! :) Börjar dock bli alldeles för hårt ute, så lite regn tycker jag det kan komma. Loretts hage är också väldigt torr och behöver vatten. 
 
 
 
 
 
Varmt idag, Tog in Lorett någon timme mitt på dagen för lite skugga eftersom hon inte har något skydd alls i hagen. I sin gamla hage stod det lite träd utanför vilka gav skugga men inte i denna. Passade då på att duscha av henne och tvätta henne lite ordentligt. Tyckte jag torkade henne noga och att hon nästan var torr när jag släppte ut henne igen, men rulla sig måste man när man varit blöt tydligen. :)
 
 
Hittade denna fantastiska film på nätet. Sökte info om hästar men denna film är om människor. Dock tror jag att det går till ungefär på samma sätt med hästar, om jag fattat det rätt. I alla fall ser embryona/fostren likadana ut till en början;) Filmen beskriver utvecklingen från embryo ->foster->bebis. 
 

 

I tisdags blev det en lång uteritt med mestadels aktiv skritt på en pigg Lorett tillsammans med Julia på Fiffi, Hanna på Whippen och Tina på Chessie. Varmt och mycket insekter men mysigt. Blev en snabbducsh och sen ut i hagen igen. Julia fick mocka då jag skyndade mig till jobb. Igår onsdag var vi i Falsterbo hela dagen med Åse, Tina och Emma. Kul som vanligt. Åkte till stallet efteråt för mockning och lite ridning. Blev ett kort barbackapass i ridhuset då det var blåsigt och lite småkyligt ute. Fin Lorett men lite seg. Idag torsdag red Julia lite i paddocken. Känns som om vi mest väntar på andra kollen av Lorett den 25 juli då det gått drygt 40 dygn. Om allt är ok då kan vi nog rida på lite mer. 

Ännu en varm och skön dag med lite blåst. Perfekt väder tycker jag. Loretts öga såg mycket bättre ut idag. Även det vänstra hade runnit lite så det var bra att hon fick luvan på sig. Blev en liten uteritt idag för mig och Lorett. Trav runt dammen och sen trav upp mot bostället och hem via läskiga huset. Trots blåst var det ändå lite insekter så det var bra att Lorett reds med luvan. :-) Fin och pigg som vanligt att rida. Blev svettig så hon fick en dusch innan jag släppte ut henne i hagen igen. Rullade sig direkt!
 
 
 
Idag blev det vila för Lorett eftersom hennes högra öga svullnat upp rejält pga flugor. Tittade till  henne vid strax före jag och Julia åkte iväg till Gränsbo med Hanna och Torina, vid 18-tiden, och då syntes inget. När vi var tillbaka strax före kl 20 och jag tog in henne för att rida ut en sväng upptäckte jag att ögat var rejält svullet och rinnigt. Tyckte inte det kändes bra att rida henne då det säkert störde hennes syn. Så det blev lite tvätt runt ögat och flughuva på inatt, så hon har den på direkt på morgonen när hon går ut. Förhoppningsvis ser det bättre ut i morgon. Ja, allt är inte positivt med fint väder!
 
Och tyvärr fanns det ingen fostterblåsa hos Torina. Veterinären letade runt i livmodern men där fanns inget. Letade då vidare med kameran och då såg vi en svart cirkel och trodde först det var en fosterblåsa men nej, det var ett nytt ägg. Veteriären hade gått upp med kameran i äggledaren då hon inte hittade någon fosterblåsa i livmodern. Men det positiva är ändå att hon är redo för ny insemination, vilket blir tisdag morgon. 
 
Inte Lorett då jag glömde att fota idag, men såhär såg ögat ut!
 
 
 
Idag, söndagen  den 7 juli, går Lorett in på 24:e dygnet. Vi har tagit det ganska lugnt med henne då det är lätt att de resorberar fostret/embryot denna första känsliga tid. Dock har det ändå blivit lite uteritter, bl annat igår med Åse, och lite dressyr på banan. Dock väldigt sansat. Lorett är ju van att röra på sig och dessutom finns ju alltid fångrisk om hon inte rör på sig. Hon går nu igen i sin egen hage och där finns en hel del gräs. Har sagt till Steen att inte lägga ut morgonhö åt henne då hon ändå knappt rör det. Ska bli skönt att åka tillbaka till Gränsbo i slutet av juli för ny kontroll då förhoppningsvis allt är bra även då. Hon är som vanligt i humöret, kanske något lugnare än vanligt, eller kanske inte lugn, utan mer nöjd. :) Så där finns nog fortfarande en liten fosterblåsa därinne! Kommer att avvakta med hennes årliga vaccinationer till slutet på sommaren. Ska även dra på hennes skoning eftersom vi inte vll köra med henne nu. Skulle annars fått nya skor om någon vecka, men nu ska jag försöka få det samma dag som vi ska till gränsbo, ev den 25 juli, då det ju är på vägen dit.
 
 
 
Nu har fölblåsan växt till 2,5 centimeter.  Det är en flimrande, slapp och genomskinlig bubbla med ett mörkt rött embryo vid slutet. Ett nätverk av trådliknande blodkärl växer ut ungefär en halv tum från embryot. Liknelser till häst kan nu ses som något som liknar ett huvud med små ögon, en liten svans och fyra små piggar som kommer att bli ben. På ett ultraljud kan man se en gitarrliknande figur. Generellt kan man runt dygn 24 se embryots hjärta och hjärtslag på skärmen.  (källa; http://www.hogisland.se/25404525)
 
 
 
 
 
I kväll blir det spännande igen för då ska vi följa med Hanna för att kolla om Torina är dräktig på sitt sjuttonde dygn! Nu vet vi ju exakt vad vi ska titta efter! :)