In the last week or so, the fetus's lungs have developed to the point that they can function in the "real world"; its legs have strengthened to the point that they can support its weight; and its hair has coarsened, from the fine, silky texture of fetus hair, to that of a bonafide foal. As far as development goes, the fetus is "done." You'll get the chance to meet your mare's foal in a matter of days or weeks. (Normal equine gestation can range from 320 to 365 days.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Förberedelserna är i full gång. Igår togs bakskorna av. Verkar inte som om hon blivit öm, men nu blir det inga promenader på grusvägarna utan vi får hålla oss till slingan. Dock tycker inte Lorett vi behöver gå så långt. Precis efter stallet är hon nöjd med för där växer fint och saftigt gräs! Pratade med hovslagaren (som var snäll och körde ut till oss) om hennes skor fram, och han tycker de ska sitta kvar tills fölet är fött, och därefter kan vi ta av dem, och ev fila till dem lite. Sa att nu när hon är som tyngst behöver hon stödet av skorna fram eftersom hästarna lägger mesta av sin vikt på frampartiet. Tror annars hon kommer att bli mycket öm, och det är precis min åsikt.
 
Till helgen ska hennes box tvättas, desinficeras och sedan fyllas upp med spån och sedan halm. Därefter tror jag vi är helt klara. Ska bara köra en sväng med transporten och se så inga hjul låst sig. Man vet ju aldrig om man skulle behöva köra iväg med Lorett.  Idag fick hon en liten dusch som hon verkade tycka var riktigt skönt. FIck med lätthet tvätta hennes juver. SItter en massa torkad lera emellan som är väldigt svårt att få bort.  Juvret är lite lite större men ngr andra tecken ser jag inte. Kollar tempen på henne varje kväll nu. Sägs ju att den går ner  0,5 - 1­ grad dygnet före fölet -kommer. Hon ligger ganska stadigt runt 37 - 37,5. 
Nyfriserad!
Mage från sidan och uppifrån!
Generell checklista inför fölningen:
 • Tel.nr till  veterinär, ammajour mm finns nära till hands och kontakt med veterinär      
 • Kameror skall installeras i stallet     
 • Vaccinering och stelkrampsspruta     
 • Träckprov/avmaskning    
 • Box och bädden skall förberedas      
 • Ta av skorna bak      
 • Transporten halmas och förbereds för ev. akut transport av sto och föl till vet.klinik.
Följande attiraljer skall inhandlas till ‘häst BB’  :  (tips inhämtat från kreti och pleti lite här och där, har ni flera tips och råd, hör gärna av er)
 • Wet-wraps (för att binda upp stoets svans)     
 • Korta och långa engångshandskar  (för ev korrigering av fölets placering)        ej hittat långa än 
 • Glidslem/gelé  (för ovan situation)
 • Nappflaska      
 • Klorhexidinlösning till desinficering + ett litet glas (för att doppa naveln i)      
 • Påsklämma (ev till naveln)     
 • Rena handdukar     
 • Microlax     
 • Lactacyd     
 • Snören (att binda upp efterbörden i stoets svans med)     
 • Steriliserad sax    
 • Termometer     
 • Föltäcke för ev. kalla akuta transporter till klinik.    
 • Fölgrimma     
 
 
 
Bild på Loretts mage från igår och efter det foto på Chessies mage från idag! Hon ska föla två veckor efter Lorett och det är lite kul att jämföra magar. :)
 
 
 
Stor och fin mage har även Chessie fått tycker jag. :)
 
 
Chessie och "mamma" Margareta.
 
 
 
Efter en heldag på Flyinge med att mocka, ta ut och in hästar, byta täcke, och ge mat, avslutades föirmiddagen med en härlig uteritt i den fantastiska miljön och i fantastisk väder med en fantastisk lunch peå Skryllegården. Fick rida på fina Electra. Tack för det Hanna C! Detta var igår lördag.
Lorett kämpar på med stora magen och nu är det snart dags! I går natt låg hon ner vid fyra tillfällen men nu i natt bara en gång. verkar ha varit lite orolig i natt. Nedan foto från igår natt. 
 
Tidig morgon står och väntar på Steen.
Får ju foto skickat till mig och tur är det för jag får inte livebilderna att funka, varken i datorn eller telefonen. Dock verkar det ändå funka för Julia kan se i sin telefon. Det får väl bli hon som vakar och så får hon ringa mig när det är dags!!
 
Natten till idag verkar hon ha legat ner vid tre tillfällen. Dock inga långa stunder. Första tillfället var redan vid 23-tiden och såg ut  så här. Eller ligger hon inte här? Lite osäker.
 
Nästa gång var 02:55 och hade jag sett det direkt det kom istället för i morse hade jag blivit orolig. Nu fick jag ju fler foto efteråt som visade att allt var lugnt.

Dessa två nedan fick jag 03:55 och 04:15
 
 
Verkar sova gott! :)
 
 

Tio månader: Vikten är uppe i 30-40 kilo och längden är runt 85 centimeter. Allt tagel har vuxit ut på fölet och det är i princip färdigt att födas.  Fostret ser nu ut som ett föl, tunn päls täcker hela kroppen och det har vuxit ut tagel i manen och svansen, det är lika stort som en schäfer.

 
 
 
 
 
 
 
Härliga promenader och gräsätning är det som f n står på schemat. Dock har vädret ju blivit lite sämre så lite mindre härliga har de blivit. Lorett mår bra och magen växer! I fredags fick hon sista vaccinering innan fölning och det var stelkramp och hästinfluensa. Det ska ges cirka 4 veckor före fölning så att det går över till Loretts råmjölk så att fölet får i sig antikroppar, då det föds helt utan. Har också efter många om och men fått upp kameran men kan inte få till att den täcker hela boxen. Endast en liten bit i mitten. Skulle behöva flytta kameran längre bak men det går inte. Här nedan följer några foto från kameran. Översta är från dagtid, övriga nattetid. Är ju så bra med kameran att jag kan ställa in att den skickar foto till min mejl. 
 
Igår natt kl 02:30
 
I morse 05:30
 
Och just det, för knappt en vecka sedan började hon sätta juver. Vet inte om hon skulle godkänna att fotot hamnar här men det hon inte vet.....
 
 Enl "skolboken" börjar ston sätta juver cirka en månad före. :)