Ja det blir hennes namn. Igår var veterinären och tittade till henne. Tyckte allt såg bra ut så hon slapp äntligen kanylen. Ska dock ha kvar penicillin i tre dagar men det får hon intramuskulärt i halsen. Otäckt det med. Som tur är gör Lotta det åt mig. Har tagit massor med foton och filmat mycket. Filmer kommer här så småningom. Nu har de kunnat vara ute lite mera. Idag var de ute mellan kl 13 och 16:30. Och från idag följer Juliett efter Lorett mer. Innan har hon vimsat runt lite. De fick vara ute i stora gräshagen och Lorett kunde slappna av mycket mer. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I lördags kväll, precis som jag önskat, kom Loretts lilla föl. Höll nästan på att missa det då hon inte visat mycket. Det enda som ändrat sig var det jag skrev förra inlägget och när jag tog in henne vid 16-tiden tänkte jag först gå en liten runda med henne men hon ville in i boxen. Hade koll på henne via kameran hela kvällen och inget konstigt alls med henne. Kl halv nio lägger hon sig ner och då blev vi misstänksamma. Gör mig snabbt iordning för att åka till stallet och då ringer stallkompisen och säger att "vattnet går nog nu". Slänger mig i bilen och är i stallet på fem minuter, då var redan en hov ute. Strax efter kom nästa hov och sedan ett huvud. Sedan tog det bara ngr minuter så var hela fölet ute. Lorett låg ner cirka fem minuter och reste sig sedan. Började slicka direkt på lilla fölet som snabbt såg pigg ut. Efter ytterligare tio minuter släppte Lorett efterbörden. So far so good. Trots ngr försök kom inte lilla tjejen upp på fötter. Vi mjölkade ut Lorett och gav henne. Försöket hjälpa henne att komma upp och Lorett hjälpte också till men nej. Ringde då våra superduktiga veterinärer där en alltid har jour och hon tyckte fölet borde kommit upp vid detta laget. Hon kom vid midnatt och då hade fölet ännu inte kommit upp. Hon såg direkt att fölet, trots 345 dagar i magen, nog inte var riktigt färdig. Dels var hon alldeles för liten, bara 21 kg, och hon har de klassiska förtidigt födda tecknen, såsom buktande panna och utstående ögon. Något som kommer att växa bort dock. Tog prover på henne som även visade infektion. Hon fick dropp och antibiotika, via kanyl i halsen och sedan hjälpte vi henne upp så hon fick dricka lite mer mjölk från flaskan när hon stod vid juvret. Efter ett tag fick hon tag i juvret och kunde dia själv, dock behövde vi stå bakom henne och stötta henne annars ramlade hon. Jag höll på resten av natten med att så fort hon vaknade hjälpa henne att stå, gå och äta. Funkade bra och redan igår förmiddag var hon mycket piggare. Fick mer medicin och dropp på förmiddag och kväll. Redan igår kväll åt hon helt själv och kunde komma upp själv, om än med lite svårighet, och hon t o m galopperade trots att hon knappt kunde gå. Idag är hon ännu piggare så förhoppningsvis kan vi sluta med medicinen idag och att hon kan få komma ut med Lorett i morgon. Lorett är en supperdukig och snäll mamma!

Dag 345 idag och inget föl än. Veterinär Anna E var i stallet igår och då tittade hon lite på Lorett. Hon tyckte inte hon såg helt klar ut i varken juver eller bäckenband. Hon sa vidare att det inte är ovanligt att de går ännu längre än vad Lorett gjort nu. Men sa samtidigt att juvertillväxten och bäckenbanden kan ändras fort. Så jag fortsätter vaka. Igår kväll hade faktiskt det ändå blivit en skillnad från morgonen och det var att juvret är ännu mer fyllt och spänt. Hon har fått mer gropar runt svansen. I morse var tempen nere på 36,9. I natt har hon dessutom bara legat ner två ggr och båda gångerna bara cirka fem minuter. Båda ggr rullade hon sig häftigt innan hon reste sig. Så mycket att jag nästan trodde hon skulle rulla runt! Det har hon inte gjort tidigare. Så jag hoppas verkligen att det är de sista tecknen! Föl ikväll tack! Eller så spar hon sig tills i morgon då det både är mors dag och hennes egen födelsedag!
 
Vid denna väggen står hon gärna och slappar/sover. Från kl 4 i morse.
Ja här går Lorett och kniper. Nu får hon bara gå i sin vanliga hage tills fölet kommer. Är sjukt rädd för fång nu när hon redan blivit så tjock och fölet dröjer. Har också börjat med små promenader igen. När fölet väl kommit går det åt så mycket. energi av Lorett att det går bra med gräset då. Har idag gått över sju dagar vilket hon även gjorde med sitt första föl så en repris på det tack! Hon står under konstant bevakning och har gjort så i två veckor. Var ju då hon släppte bäckenbanden och juvret blev stort men sen hände ju inget men sista veckan har hon haft vätska och nu har den blivit gul och klibbig. Som sagt hoppas på föl idag och helst ett sto. Den får gärna vara pytteliten nu så det blir lätt för Lorett men när den är tre får den gärna vara 160 cm. Får skicka den på bra bete! Funderat lite på namn. Förslag ston Cantralett, Brunette, Loreen, Princess Leia. Om hingst Cantrolett eller Anakin, Men bara den ville komma ut någon gång! :-)
 
Igår natt var fölet ganska aktivt, har inte sett så mycket från det hittills. Kanske det vände sig rätt nu? Och i så fall borde den komma typ i natt!? Nu är vi inne på dag 340, och vissa räknar faktiskt detta som den "rätta" dagen.
 
 
 
 
 
Efter en händelsefattig natt intog Lorett sin frukost längst ner i sin stora gräshage. Fick gå där 1,5 timme och är nu tillbaka i sin vanliga hage med lite mindre gräs. Denna ska hon få gå i hela sommaren när föllis kommit. Nu ska jag sova då Steen är snäll och tittar till henne nu på dagen. Godnatt! 
 
Idag har vi varit på en promenad den vanliga rundan runt dammen. Först var hon lite seg men kom sedan igång bra. Jag har inte gått med henne på två veckor eftersom jag har trott att hon strax skulle föla men eftersom det verkar dröja behöver hon röra lite på sig. Har ju fått börja gå på mer gräs och det i kombination med mindre motion har gjort att hon blivit för tjock, dvs hon har fett lite för mycket fettlager. Finns ju även fångrisken att tänka på. Har tagit bort hennes kraftfoder (det lilla hon fick innan) och även dragit ner på kvällshöet. Fölet bör ju ändå vara färdigväxt nu! Idag är vi inne på dag 338. Tillståndet är oförändrat förutom att mjölken, fortfaranande inte vit, men idag var den klibbig/klistrig. 
 
Inget föl denna natt heller. Det enda som ändrat sig är att de här två senaste nätterna har hon sovit mycket mer än tidigare. I princip hela natten, även legat ner fler ggr och längre stunder. Igår kväll var tempen 37,1 och så låg har den inte varit på länge, utan har legat på 37,3-37,5. Mjölken kom också direkt jag försökte mjölka henne och det gjorde den inte dagen innan. I brist på nytt föl kan vi frossa lite i söta bilder från hennes 2 tidigare föl.
 
 


Blir nog inget föl i natt heller! Men trött verkar hon vara och jobbigt för henne så både för hennes och min del hoppas jag det snart. kommer ett litet föl!
Verkar inte bli något föl i natt heller men hon/han verkar i alla fall aktiv och verkar vilja komma ut. Ett par nätter i rad har Lorett haft ngn kraftig förvärk/sammandraning, så kraftig att jag bergsäkert trott att fölet var på väg, men nej. Går nu in på dag 330. I söndags var bäckenbanden runt svansen rejält släppta men verkar nu igen ha tightat till sig. Konstigt. De sista dagarna har juvret satt fart och blivit stort, och sedan i förrgår finns det mjölk där i. Verkar dock inte vara riktigt färdig mjölk utan lite för blaskig och vatnig än. Kan dock ändra sig fort.
 
 
Dagtid är det bevakning i hagen som gäller.
 
Hon ser inte så tjock ut från sidan, men oj vad tjock hon är framifrån! 
 
När fölet väl kommit ska de få gå i en fin gräshage. Dock får Lorett gå där någon timme eller två redan nu. Dels för att vänja sig vid gräset, (dock har hon ganska mycket gräs i sin vinterhage), och dels kanske det sätter igång lite hormoner så hon vill föla snart. 
 
Photo: Kanske en stor gräshage kan sätta fart på det hela! Lycklig Lorett!