Från att ha stått på bakbenen och viftat med framhovarna framför mitt ansikte i söndags till att uppföra sig exemplariskt både igår och idag får ändå Juliett med beröm godkänt. Igår stod hon i gången och blev borstad och fixad som en vuxen häst. Och idag gick hon och jag en runda runt stallet i mörkret och hon gick jättefint. ;-)  Försökte även tömköra Lorett ikväll men det gick åt skogen. Inte Loretts fel men det var för många i ridhuset och jag hade inget tålamod då jag var både trött efter att ha jobbat hela dan och plus att min axel gör grymt ont just nu. Så vi gick in igen. 
Idag var både jag och Julia lediga. Träffades i stallet på morgonen då hovslagaren skulle komma. Allt gick bra med hästarna och nu dröjer det ett tag tills nästa gång. Blev sedan en liten uteritt för dem där Julia testade att ha Juliett som handhäst. Gick riktigt bra bara lite bus. Sedan blev det ridhuset för båda och Lorett fick hoppa lite vilket hon gjorde superbra! Juliett ville inte ens gå över en bom trots att jag lockade med morot på andra sidan. Istället försökte hon springa fort runt om. :-) F
Så glad vi har tagit det lugnt med avvänjningen av Juliett. Var ju bara för cirka två veckor sedan som vi började dela dem på natten, och nu får Juliett gå in till Lorett och dia en gång på kvällen innan natten och sedan går de i hagen på dagarna då hon kan dia som hon vill och som Lorett tillåter. Har tyckt det känts bra att göra det lugnt och låta det få ta tid. Måste ju avvänja helt innan sommarbetet men det får bli några veckor innan bara. Blir därför glad när jag hittade denna studie som helt stödjer vårt sätt, dvs att man inte ska vänja av dem för tidigt eller för abrupt.  Finns här för den som är intresserad. 
 
Det står bland annat "Hur kan det då komma sig att vi avskiljer våra föl utan att ta hänsyn till hur viktig stoet är för deras utveckling och socialisering med oss människor? Det verkar som att det gått slentrian i att avskilja fölet vid en viss ålder och man tar egentligen inte någon hänsyn till huruvida det är nödvändigt eller om det är den bästa starten för fölet."
 
Vidare står det "I vår studie fann vi ett samband mellan tidig ålder vid avskiljning och diförsök på andra föl. Då studien inte var tillräckligt omfattande, kunde vi inte ta reda på om det finns en ålder där diande på stoet avtagit, så att ett missriktat diande inte utvecklas. Det vi noterade var att den individ som vid avskiljning var 7 månader gammal, inte sågs gör något diförsök under studiens gång. För att få den mest skonsamma avvänjningen bör det tas större hänsyn till hur stoet själv går till väga. Det bästa är när stoet själv får avvänja, det vill säga vid en senare tidpunkt samt mer gradvis än vad människan gör. Även om de kan klara sig utan modersmjölken, innebär inte det att de därmed är redo att avskiljas. När det gäller matsmältningskanalen, har fölet först vid 7 månaders ålder fullt utvecklat enzymsystem så att de kan bryta ned den stärkelse som finns i fodret, och grovtarmen är fullt utvecklad vid ca 10 månaders ålder" 
 
"I en engelsk studie fann man att 2/3 av dem som utvecklade beteendestörningar, gjorde det inom en månad från avvänjningstillfället. Då hade man följt hästarna från det att de var föl upp till vuxen ålder (Planck & Rundgren, 2003). Detta betyder att den stress som föl utsätts för kan leda till beteendestörningar i vuxen ålder. Även Kiley-Worthington (1997) tar upp avvänjningen som den enskilt största faktorn till att hästen senare i livet utvecklar stereotypa beteendestörningar eller att ett avvikande socialt beteende utvecklas."
 
"Det borde ligga i hästhållarens intresse att få sunda hästar med rätt social utveckling, så att inte problem i hanteringen ska uppstå i onödan. Om vi ska överta rollen som uppfostrare innebär det ungefär samma passning som en åtta veckors valp har, det vill säga större delen av dygnet, och det är inte möjligt. Sammantaget tycker vi att dagens avvänjningsprocedur bör anpassas mer efter stoets naturliga avvänjning och människan bör tänka igenom om det är nödvändigt att utsätta fölet för den stress som en avvänjning innebär."
 
 
Inga ledsna hästar här inte! :)
 
Denna helgen har jag jobbat men Julia har varit hemma. Igår red hon i ridhuset och hade Juliett med sig. Idag red hon i paddocken och även idag var Juliett med. Fick sms att Lorett var JÄTTEFIN!  Och nedanstående foto.  
 
I morgon är det dags för hovslagaren för båda. 
 
 
Julia har varit borta hela veckan så det har inte blivit så mycket för Lorett. I söndags vilade hon helt, liksom i måndags.  Dock har Tina varit snäll och ridit henne två ggr. I tisdags var de på uteritt längs slingan. Lorett hade varit pigg och glad. I onsdags blev det inget men i torsdags longerade jag henne cirka 30 minuter. Pigg och glad och inget bus! Idag fredag red Tina henne i ridhuset. Hon hade varit fin och framåt sa Tina I morgon är Julia hemma t o m måndag. Det har varit fint väder hela veckan, förutom idag, så de har i alla fall varit ute länge i hagen. Tänkte tagit Juliett i paddocken häromdagen men jag väntade för länge och sen var den inte ledig längre. 
 
 
Täcket åkte av då solen sken! :)
 
 
Foto från idag fredag då Tina precis ridit. Hit med min morot säger Lorett!
Lorett står uppställd i gången vid sin "nya" box. Måste säga att vi trivs superbra där. Bäst är förstås att Lorett och Juliett står precis bredvid varann. Har också nu börjat träna att ta ut Juliett en liten sväng på kvällen för att vänja Lorett vid att även Juliett kan gå iväg. Har bara gått iväg ett par minuter än så länge, typ en liten promenad i stallet, men Lorett blir skogstokig i sin box. Får hoppas hon snart lugnar sig. Tänker göra detta så gott som varje dag nu och utöka tiden. Så den dagen Juliett ska åka iväg till sommarbete ska gå smärtfritt för dem båda. Bra träning även för Juliett att göra något utan mamma med sig. 
Nu har jag börjat jobba. Känns väl ganska ok, men hade känts bättre om jag varit helt bra. Har fortfarande mycket ont och känner mig begränsad i rörelser men det får gå. Är ju ändå så mycket bättre.
 
Helg igen och Julia har varit hemma några dagar och jobbat några. Har trimmat Lorett lite i dressyr och hon hoppade även någon dag men det var kanske förra veckan? Hmm, minns ej men det gick i alla fall väldigt bra. I förrgår red hon först i paddocken som nu äntligen torkat upp och efter red hon längs slingan med Emma och Tina. Igår blev det ett litet dressyrpass i paddocken och eftersom staketet nu var lagat där fick Juliett följa med. Hon tyckte det var jättekul och visade upp väldigt fin trav. Fotade ganska mycket då jag hade Julias systemkamera. Tog upp mobilen och skulle filma men då var springet över. FIlmade istället Lorett och Julia som red LA1-programmet. Lorett såg väldigt fin ut! 
 
Därefter åkte vi och kollade ett ev sommarbete till Juliett i Kågeröd. Verkar väldigt bra så dit kommer hon att åka i mitten - slutet på maj. Än så länge var där inga fler åringar så jag hoppas det dyker upp åtminstone en till så Juliett får en jämnårig kompis. 
 
 
 
 
Nu har äntligen solen hittat hit. Veckan som gick var bra ang hästarna. Det går jättebra att ha Juliett och Lorett i vars en box nattetid. Och jag kan vara lugn med att Lorett skulle råka trampa på Juliett. Och snart får jag upp kamerna igen. :) Julia har ridit en del, dels lite uteritter och lite ridhus.
 
 I fredags var jag, Julia och Stella på genrepet av Melodifestivalen, Andra Chansen.Var riktigt kul!
 
 
 
Var en tung dag i onsdags då det var Annas begravning. Mycket fin ceremoni för henne med mycket folk, och hennes katt Bruce fick vara med i kyrkan där han gick runt lös. Fin egenkomponerad musik av hennes sambo på gitarr. Vid minnesstunden hölls fina tal om Anna. Ett fint avsked blev det även om det känns helt overkligt att hon inte finns hos oss längre. 
 
I natt har Juliett sovit i egen box. Verkar ha gått bra. Har tyvärr inte fått upp kameran vid de nya boxarna än. Fick stå själv på eftermiddagen och innan kvällsmaten fick hon gå in till Lorett och dia. Lorett blev orolig när jag flyttade henne men lugnade sig när hon såg att hon stod i boxen sidan om. Körde dit halv sju i morse och då hade de precis fått sin kraft och de håg nöjda ut. Tog in Juliett till Lorett som faktiskt inte slängde r.i över henne utan gick först ett varv i mammas box. Men sedan diade hon och det länge och väl! Och Lorett verkade mycket nöjd. Sen fick de gå ut i hagen.