Avelshjälp!

0kommentarer

Det finns en duktig tjej som bloggar på Hippson som har en unghäst som blir tre i år. För något år sedan hade hon en bedömningsserie om exteriör på unghästar där en exteriördomare bedömde inskickade foto. Därefter hade hon en bedömningsserie där folk fick skicka in löshoppningsfilmer på sina unghästar inför treårstest och fick de bedömda av godkänd domare. Hon skriver mycket bra om träning i allmänhet och unghästars träning i synnerhet. Har tipsat om hennes blogg till bla Helene och Susanne. Här hittar man den! Hon har dessutom designat och varit med om att ta fram ett nytt träns för unghästar som verkar superbra. 
 
För en tid sedan skrev jag en kommentar till henne och frågade om hon inte kunde tänka sig en bedömningsserie om ston och hingstvalsrådgivning, där man kunde skicka in foto och info på sin häst och få den bedömd och tips om hingst! Hon tyckte det var ett bra förslag och skulle fundera på det. Och för några veckor sedan kunde jag till min förtjusning läsa på hennes blogg att hon avtalat med en av Sveriges mest erfarna hingsthållare att hjälpa henne med detta och uppmanade sina läsare att skicka in bidrag. Har sedan läst att hon fått massor med respons på detta och att enbart fem bidrag skulle bedömas. Dock fick jag nu ikväll ett mejl som löd så här:
 
Hej!
 Ditt sto är utvalt som ett av de fem som kommer att bedömas av Per Pileryd. Mer info om när, var och hur i bloggen inom kort :)
 Allt väl 
-----------------------
Li Åsebring
 
Blev jätteglad! Dock kommer han inte att säga den och den hingsten utan mer vilka egenskaper man ska titta efter tror jag. För annars hade han såklart rek sina egna hingstar :).  Men ska bli kul att höra vad de säger om Lorettan. Har skickat in ett par foto på henne, något där hon syns från sidan och något där hon hoppar. Så här skrev jag i mejlet jag skickade in:
 
Hej
Vad kul att det blir en bedömningsserie om hingstval. Har följt dina andra bedömningsserier och tipsar alla som har unghäst om din blogg!
 
Vi funderar så vi blir gråhåriga på vilken hingst vi ska välja till vårt sto. Ska åka på några hingstvisningar också för att lära oss lite. Vill börja med att säga att vi har en D-ponny som vi vill betäcka med en storhäst. Har redan gått igenom alla för- och nackdelar. Nackdelarna har många varit snabba med att påpeka men vi vill ändå ha en avkomma efter henne. Vi vill alltså få en avkomma som blir över ponnymått, och helst upp mot 1,60 även om vi vet att det inte finns några garantier. Men en hingst som lämnar litet går alltså bort.
 
Vi har alltså ett fint D-ponnysto, renrasig holländsk New Forest, som tävlat upp till medelsvår hoppning.
Är intresserad av både hopp- och dressyrhingst. Vill gärna förbättra hennes gångarter, men många hopphingstar idag rör ju sig bra. Hon har ganska kort steg i skritt och kort galopp, så om man kunde förbättra det hade det varit bra. Hon har fin och luftig trav och har lätt för ökad trav. Lätt för galoppombyten och förvänd galopp. 
 
Hon är finlemmad och feminin.  Hon har hög ridbarhet och stor integritet.  Hon har dessutom stort hjärta i hoppningen.  Mycket ridbar som sagt, alltid positiv till arbete. Pigg och framåt, och väldigt snäll. Aldrig bockat med ryttare. Lättlastad och snäll att ha med på tävlingar.  Positiv och framåt i ridningen.  Aldrig varit sjuk förutom sömstucken ett par ggr, med hovböld som följd.Exteriört har hon kort hals, och gracila ben med små hovar. Lite trång i ganascherna.
 
Hon har som sagt tävlat hoppning upp till medelsvår B. Flertalet placeringar i LA och LB. Även gått lite dressyr men då hon lätt blir lite låg i formen blir poängen därefter,men har några placeringar i LB och någon LA1. Dock inte tävlad mycket i dressyr, men regelbundet tränad i det.
 
Vi köpte henne som 7-åring, och hon blir 15 i år, och har haft två (ponny)föl som 5- och 6-åring.  Det var i Holland hos förra ägarna, och de har sagt att hon var en exemplarisk mamma som skötte allt själv.  En av avkommorna har blivit premierad i Holland, och gått mycket bra i både dressyr och hoppning som ungponny.  Den andra har jag inte kunnat spåra.
 
Anledningen till att vi valt att betäcka henne är för att vi tycker hon är en fantastisk häst med bra ridbarhet, fin hoppkapacitet och en riktig tävlingsindivid, samtidigt som hon är personlig och läraktig. Tanken är så klart att vi själva ska behålla avkomman. Ska helst bli en hopphäst som kan tävla lite, men även kunna ridas lite i dressyr. Ser fram emot ett spännande utlåtande!
Mvh Julia och Jonna Rosén

Kommentera

Publiceras ej