ligger Juliett och vräker sig mitt i boxen! De väntar på Steen som ska släppa ut dem strax. Kl är nu åtta.
Som vanligt kan jag inte ligga för många timmar åt gången utan måste gå upp ett tag. Klarat fem timmar denna natt eftersom jag lade mig vid vid tolv och fick gå upp nu vid fem. När jag kollar igenom nattens fofo från hästarnas kamera ser jag att Juliett faktiskt legat vid väggen nästan hela natten. Då har i alla fall Lorett haft chansen att lägga sig ner och faktiskt få plats. Nu har hon inte gjort det i natt ändå men hon lade sig precis ner nu. Men då ser jag att den lilla vaknar till och ligger och tuggar halm. Är risk för att hon strax hoppar upp och då reser ju sig Lorett direkt som vanligt.
 
 
Och ja,  där reste hon sig och direkt reser Lorett sig och Juliett bort till mjölkbaren. Lorett fick väl ligga drygt en kvart.  Snällare mamma får man leta efter. 
 
Igår fick de börja vara i en annan hage som inte är så upptrampad vilket betyder att det blir lite lättare för dem att gå. Och de rörde sig faktiskt mer i den. När Julia kom och skulle ta in dem gick Lorett längst ned och letade gräs. Det är hennes gamla hage de nu går i. Därefter tog Julia ut båda två i ridhuset. Jag kom efter ett tag då jag varit på sjukhuset. Åse var snäll och hämtade mig när jag var klar och körde mig till stallet. Lorett fick hoppa över de små plastcavalettina och hon såg fin och glad ut. Juliett var lugn när jag kom men Julia sa hon hade farit runt först och haft mycket uppdämd energi. Hon hade sett helt ok ut i ridhuset. Skönt. Mina röntgenbilder ser ok ut. Varför jag fått mer ont vet de inte. Kanske jag gjort lite för mycket? Jag fick stränga order om att jag även i fortsättningen inte får lyfta något eller göra något ansträngande. Det finns fortfarande risk för att det kan läka fel.  Vad det skulle innebära har jag ingen aning om. Läkaren var stressad och jag hann inte med att fråga allt jag ville. Men när jag frågade om hon trodde jag kunde börja jobba direkt om fyra veckor drog hon på det. Jag är sjukskriven till den 28 januari, och ska tillbaka för ny röntgen och kontroll om fyra veckor. Det jag glömde fråga om var bilkörning men som ryggen ändå känns nu är det nog ingen bra idé.
 
 
 
Ja det var längesedan jag bloggade men händer inte så mycket. Jag är fortfarande kass i ryggen. Har nu gått åtta veckor och jag tycker inte det känns som att det går framåt ett dugg. Ska på ny röntgen och läkarbesök i morgon. Tur att internet finns och att alla tv-kanaler lägger upp sina program där. Har sett massor på tv och även hängt mycket på FB. Nu i december har det varit extremt mycket tävlingar och jag har ju haft tid att vara med på de,. Dock skippar jag alla som kräver motiveringar. Har lyckats vinna ett par ridstövlar och även en Cliniqe mascara och ögonpenna. Vår veterinär har dessutom haft sin årliga julkalender där jag förra året kom till final med en annan tjej men då föll på målsnöret. I år kom vi två till final igen men denna gång vann jag!! Och priset var mycket bättre i år. Det är biljett för lör-sön på Göterborg Horse Show i februari och hotellövernattning i två nätter. Allt för två personer. Men det var en svår och jobbig tävling med en fråga/rebus per dag. 
 
Julia var iväg på jobb ganska mycket i början på december och då hade vi hjälp i stallet med mockningen och Åse tog även hand om Lorett. Sedan har Julia varit hemma ganska mycket eller i alla fall jobbat så hon hunnit med hästarna själv. Allt är bra med dem. Har varit tråkigt väder hela december med mycket regn så hagarna har varit riktiga lervällingar. Nu sedan julafton har det frusit på och då är det hårt och knöggligt så de knappt kan gå. Nu är båda dessutom jätteömma och Juliett är så öm att hon haltar. Dock har hon sett ok ut i ridhuset.  I morgon ska de få gå i en hage som inte blivit så upptrampad så det blir lite bättre för dem. Enl SMHI ska det bli plusgrader på onsdag och det ser vi fram emot. Trots kylan har det varit underbart väder idag och igår. Sol och vindstilla. Hade det bara legat ett litet snötäcke först hade det varit helt annat. Fast helst vill jag ha sol, och tio grader.
 
´Lorett går som sagt lite på halvfart. Vi har försökt ha Juliett lite i ridhuset samtidigt som Lorett så även hon får röra sig lite. Ville köpt en julgran till dem att ha i hagen men då jag ännu inte kan köra bil själv var jag tvungen att få hjälp av någon annan med det och tyvärr blev det ingen. De har ju inte så kul i hagen nuförtiden. Dock får de väldigt mycket mat. Vi lägger in extra hela tiden. Lorett ser kanske inte smal ut men hon är definitivt inte  tjock så det går nog åt när Juliett diar. Hon diar fortfarande ganska mycket och jag är av den åsikten att hon behöver det . Hos människor är det bra på alla sätt och vis ju längre barn ammas och det kan ju inte vara någon skillnad på hästar. Dessutom är de så mysiga med varann. Igår stod de först och kliade varandra och sen såg jag plötsligt hur Lorett i någon minut slickade Juliett i ansiktet. Det enda är att Juliett börjat ligga i mitten av boxen hela natten vilket gör att stackars Lorett nästan inte får plats. Av den anledningen kommer vi att snart få börja dela på dem på natten.
 
 
 
 
 
 
 
 
Luciadagen kom och har snart gått. Inte mycket firande här inte. Men tittade i morse på Lucia på Svt och den var riktigt bra och fin. Åt en lussekatt till det. 
 
Varit i stallet två ggr idag. Först med Julia. Hon tänkte först ridit men då vi var där vid 13-tiden tyckte jag det var synd att ta in dem för i så fall hade de inte hunnit ut igen. Så vi tog bara in dem lite snabbt i ridhuet så de fick sprnga av sig och sen fick de gå ut igen. Åkte sedan dit en sväng igen lite senare med Helene. Allt var bra med dem och de fick påfyllt vatten och lite hö till. I morgon åker Julia iväg och jobbar och är denna gång borta ända tills lördag. Får hoppas snälla stallkompisar mockar och ser till hästarna, och även hämtar mig. :)
 
Nu är det snart kvällsmat för Lorett och Juliett, och jag tittar lite på hoppning från Geneve och ska sedan hoppa i säng tidigt Ganska trött idag. Har som vanligt varit vaken ngr gånger i natt och även uppe en sväng vid 4-tiden. Brukar ju ta en tupplur på dagen men inte hunnit med det idag.
 
Trött liten fölis! Lorett spanar efter Steen som vanligt. :)
 
Idag har det gått fem veckor sedan min olycka och fortfarande har jag lika ont och kan inte göra mer heller. Så tråkigt. Som att ha  fotboja eller något. Men allt bra med hästarna i alla fall. Men jag längtar efter att kunna mocka och hantera dem . Rida kommer nog att dröja ännu längre. Tog en massa kort idag med Julias fina.kamera men har inte hunnit ta fram dem . Tog med min egna telefon några foto men visade sig att jag hade haft den på video så det blev bara ett foto . Men visst har Juliett växt vilket syns på fotot,  även om hon fortfarande är mindre än vi förväntat oss vid denna ålder men jag tror ju inte hon har kommit ikapp sig sedan hon föddes. Tar nog längre tid än sex månader. Nu är Julia hemma och blivit lite blandat med Lorett. Lite tömkörning och lite ridning. Hon verkar lite trött och det kan väl bero på att hon ligger ner så lite på natten. Inte lätt att vara småbarnsförälder och yrkesarbetande! ;-) Har haft båda i ridhuset ett par ggr också så Juliett fått springa av sig lite. Fotot från idag nedan.
Ja då sitter man här igen och väntar på att smärtan ska släppa. Har haft mer ont sista veckan men enl röntgen i torsdags ser allt fortsatt stabilt ut. Har nu googlat runt lite och hittat en del info. Bl a en blogg av en tjej som för ett år sedan ramlade ner från en klättervägg och fick typ samma skada som jag. Skrev till henne på hennes blogg med lite funderingar och lite klagande (till ngn som förstår hur det är) och fick svar direkt. Hon skrev så här
 
Oj vad jag känner igen mig i det du skriver! På pricken exakt lika symptom. Jag var tvungen att ha korsetten även på natten ett bra tag, hade även en duschkorsett så var aldrig utan. Vaknade många nätter/tidiga morgnar med grym smärta, satt i nästan alla tre månader jag också hade korsett men försvann till sist. Åt 2 citodon + 2 alvedon 3-4ggr om dagen rätt länge och fick även två olika sorters morfin att ta vid behov. Klaga på du, jag vet hur vidrigt det är. Jag har fortfarande en del bekymmer om jag gör något för länge, ligger still alltför länge eller framför allt sitter ner för mycket. Annars mår jag prima och kan göra allt jag vill! Dra gärna iväg ett mail om du vill ventilera något,. 
 
Känns skönt att kunna ställa lite frågor till någon som varit med om ungefär samma.  Hennes blogg finns här https://busbaloo.wordpress.com/ och vill man enbart läsa om hennes skada så kan man välja katergori kotkompression
 
Hittade även informationsblad från både Salhgrenska och även Helsingborg hur man ska göra när man har en korsett och en ryggskada men någon sådan har inte jag fått. Tycker överalag att jag fått lite info. Får nog ringa dit på måndag och få ny telefontid. I  infon stod bland annat  
 

Att nå
Organisera om i köket så att arbetet underlättas. Placera köksredskap och
matvaror i lämplig höjd så att du undviker att böja ryggen.
Tänk på att placera dina kläder i garderoben så du lätt kan nå dem.
Griptång kan användas för att nå bättre.
Bilåkning
Rådgör med din läkare om när det är lämpligt att börja åka bil.
Gör så här: Skjut bak passagerarsätet och luta ryggstödet något bakåt.
Sätt dig ner på sätet och lyft sedan in benen. Har du svårt att sitta för att
sätet är kraftigt skålat kan en kildyna användas.
Balans mellan aktivitet och vila
Det är viktigt att successivt utöka aktiviteterna i hemmet. Du kan klara av
lättare hushållssysslor när du kommer hem från sjukhuset, t.ex. att laga
frukost, enklare måltider, dammtorka. Promenader är bra träning att börja
med och utökas efter förmåga.
Det är också viktigt att vila mellan dagens aktiviteter för att orka med och
förhindra smärta. Dela upp dagliga aktiviteter i kortare pass och försök hitta
en balans mellan aktivitet och vila under dagen.
Arbetsterapeuten på sjukhuset hjälper dig med träning och du får råd och tips
i utförandet av personlig vård och vardagsaktiviteter. 

Om du är ensamboende har du rätt till
hemtjänst för detta. Kontakta biståndsbedömare i din kommun.

Och från Helsingborg står det

Du bör undvika att sitta på vanligt vis några längre stunder. Endast kortare stunders
sittande, exempelvis vid toalettbesök och måltider är tillåtet.
Då bör du sitta på förhöjd stol eller på en så kallad arbetsstol.
Efter utskrivning kan du behöva vissa hjälpmedel hemma, exempelvis vinkelställbar
toalettförhöjning, duschstol, arbetsstol, förhöjningsklossar till sängen, griptång och
strumppådragare. Dessa hjälpmedel ombesörjs av din hemkommun.
Bilåkning bör minimeras under läkningsperioden.
Vid nödvändiga transporter bör du sitta i passagerarsätet med sänkt ryggstöd.

Jag har varken hört ngt om bilåkning, arbetsterapeut  eller hjälpmedel. I infon finns även beskrivet med bilder hur man bäst utför vissa sysslor som t ex att ta på strumpor vilket är mycket svårt. Hade varit bra att sett allt detta redan för fyra veckor sedan. Känns som att jag gjort mer än vad jag borde och kanske på fel sätt!

Oj, blev ett megalångt inlägg om mig själv.  Nu till hästarna vilket är det bästa. Så glad jag har kameran hos dem nu när jag inte kan vara där så mycket. Är jobbigt att vara i stallet när jag inte kan göra ngt. Och ser så mycket jag vill göra. Men det får vänta till vårkanten.  Men det verkar som att jag måste fortsätta ta det lugnt med ryggen även ett bra tag efter dessa tre månader. ;( 

Denna veckan har Lorett och Juliett varit i ridhuset vid två tillfällen och sprungit av sig lite. Åse red Lorett en dag och Tina tömkörde i torsdags. Idag lördag har Julia kommit hem och det är så skönt. Nu kan jag släppa oron på hästarna på ett helt annat sätt även om jag vet att de blir omhändertagna bra av alla snälla i stallet annars. Men det är ju skillnad att hjälpa någon annan än att ta hand om sina egna.  

Ringde igår en som heter Agneta och bor i Kågeröd. Har fått tips om henne av Anette WJ om att hon har bra sommarbete. Måste ju skicka iväg Juliett i sommar fast jag egentligen inte vill. Men för hennes skull måste jag. Hon verkade trevlig och vi kan komma dit och titta vilket vi så klart ska göra först. Hon har bete för ston i olika åldrar och det brukar börja i slutet av maj eller början av juni. Får lägga upp en plan i vår om avvänjnng men det får bli så sent som möjligt. Tror dock inte det blir ngr problem. Fast de kommer nog att sakna varandra. Aldrig förr sett Lorett vara så mysig med en annan häst. Får hoppas det håller i sig när hon kommer tillbaka till hösten. 


Foto från natten.. Juliett har börjat ligga mitt i boxen vilket gör att det blir väldigt lite plats över till Lorett. :(


Två söta hästar i ridhuset igår. De har precis lika vackra huvuden och fina ögon tycker jag. Dock ser Juliett väldigt oborstad ut. Får bli lite mer borstning denna veckan då Julia är hemma. :)
Idag fick Lorett och Juliett först springa lite i ridhuset. Åse och tina var snälla och hjälpte till.  Sen mockade Åse åt dem och sen red hon Lorett barbacka i ridhuset drygt en halvtimme. Hade gått jättebra. Juliett var snäll som vanligt i boxen. Juliett fick sen kratsat hovarna och blev lite borstad. Nu är jag hemma och ser i kameran att hon är helt utslagen! 
 
De står och slappar och Lorett vilar huvudet på Juliett <3