WE

0kommentarer

Måndag och tisdag har jag och Lorett varit på en två-dagarskurs i working equitation. Påminner lite om westerns trail. Finns numera som en tävlingsform inom svenska ridsportförbundet. Alla kan vara med och tävla oavsett ålder på ryttare eller ras på häst. När man tävlar är det tre moment precis som i fälttävlan. 

De tre olika momenten som ingår är:
1. Dressyrtest
2. Tekniktest 
3. Speed
 
Dressyrtestet rids på en 20x40 dressyrbana. I lätt och medelsvår klass rider man efter ett fast dressyrprogram. I svår klass rider man en kür. I lätt och medelsvår klass ingår trav. Men i svår klass endast galopp. Hästen ska gå på tygeln och det är samma princip som i vanlig dressyr men med mer action. 

Den andra momentet i working equitation är teknikmomentet. Filosofin med denna disciplin är arbetet på fält och gårdar. Man ska öppna grindar, rida över broar, göra små hopp rida volter och utföra olika uppgifter samt rygga ut ur en trång passage.

Vilka hinder som ingår framgår av WEs eget TR som finns under rubrik Tävlingsreglementen här på hemsidan. Poäng sätts för ryttarens förmåga att kontrollera hästens vägar och gångarter samt samspelet och förtroendet mellan häst och ryttare.

Sista momentet är speed – ett farttest. Här rids en bana på enbart tid, precis som i en omhoppning. För att snabbt kunna komma runt banan gäller det att ha en smidig och lydig häst. 

källa; http://www3.ridsport.se/Tavling/Working-Equitation/Sa-gar-det-till/

Lorett var riktigt duktig, och tyckte nog det var kul. Gick bättre idag, andra dagen. Avslutade med att rida fyra hinder som en speed, och det tyckte Lorett var allra roligast tror jag. Red slalom i galopp där man kunde välja förvänd galopp eller göra byten. Vi gjorde byten såklart, och Lorett gjorde det perfekt! 

 
 
Lorett väntar pä sin tur och kollar in de andra.
 
Lotta förklarar banan
 
Lorett kollar in konkurrenterna.
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej