Igår lördag red jag ner med Hanna och Torina till Viarp och red i deras stora ridhus. Red barbacka. Kändes lite obekvämt först då jag hade lite träningsvärk, men efter galoppen gick Lorett väldigt fint så det kändes bra. Blev ett kort pass då Hanna bara ville rida lite med Torina som fått behandling av kiropraktor men det passade bra även för Lorett att ta det lite lugnt.
 
Idag var jag och mockade på förmiddagen.  Hade bestämt att rida på kvällen. Rider ju helst inte på hennes ute-tid nu på vintern när de är ute så få timmar. Såg världscupen live via SvtPlay som var riktigt spännande och bra, med seger för Henke och tredje plats för Jens. Inte dåligt av lilla Sverige!   Åkte till stallet vid halv åtta och då skulle även Tina och Emma precis rida, vilket var bra för Lorett tycker alltid det är roligare om det är fler hästar i ridhuset. Hade dressyrsadeln idag. Och idag igen var Lorett superfin! Pigg och framåt och massor med energi. Avslutade med att rida LA1-programmet och det gick jättebra. Traven satt fint, ökade traven kändes jättebra, förvänd galopp fin, skänkelvikning rytmisk och bra flyt. 10-metersgaloppvolterna inga problem. T o m skritten snett igenom gick bra.   Hon fick många godisar när vi var klara! :)
Hade bestämt att rida ut med Pernilla men var fruset och hårt i marken. Skrittade en liten bit längs slingan men vände ganska omgående. Red istället i ridhuset. Hade egentligen bestämt att jag skulle rida barbacka då jag kom in i ridhuset men tänkte först trava fram med sadel. Dock kändes hon så väldigt fin hela tiden att jag fortsatte med sadeln (hopp) hela tiden. Hon var lite seg till en början, men i galoppen gjorde jag lite byten och genast blev hon pigg och på G. Hade fått tips av Anna S hur de fick göra när de red i Portugal och gjorde byten där och så gjorde jag och det funkade jättebra! Åtminstone när jag red snett igenom, lite svårare längs spåret. Man skulle bara rakrikta hästen och sen trycka till med nya ytterskänkeln. Hur kul som helst tyckte Lorett som blev pigg. Kanske jag klämde till lite för mycket med nya ytterskänkeln? :) Efter det var hon i alla fall som en dröm att rida, spec i traven. Inga problem vare sig med takt, form, skänkelvikningar eller öppna. Ville nästan inte sluta rida. :)
 

Pernilla och Cez!
 

Nu är jag trött och vill in i boxen och äta, säger Lorett!

"
 Så nu går jag.
Annandagen jobbade jag hela dan så Julia hade Lorett. Hon hade ridit ut barbacka med hackamoret. Var ganska fint väder. Lorett hade varit pigg och taktat på hemvägen. Inte ofta hon gör det! :)
De hade ridit på grusvägarna. För mjukt och lerigt på slingan just nu.

Igår kväll hade jag stalltjejerna hemma på mat och prat, och det var så mysigt. Lorett fick vila, dels pga tidsbrist men det passade ändå bra in med det för henne. Och Julia har åkt iväg för att åka skidor någonstans i norra värmland så hon är inte heller hemme. Hörde att hon hade -15°, snö och klarblå himmel! Var i alla fall och mockade till Lorett strax efter kl 14, och när jag var klar fick hon komma in, vilket hon ville. Dock fick jag spola både henne och täcket!
Gott med lite gräs utanför hagen! Ibland är det sant att gräset är grönare på andra sidan. :)
 
Hittade nedanstående bild på FB idag."Live from tha lift. -18 grader"
 
Carl fick följa med hem till mig och såg ut att trivas med allt hästprat!
Var en sväng i morse hos Lorett och mockade innan jag körde till jobb. Trist ute i hagarna nu, blött och lerigt. Mycket att mocka där men har inte kunnat på länge dels pga is och nu för det är för blött.Får se om jag kan ta lite där på torsdag eller fredag. På eftermiddagen kom Julia och red. Pratade som hastigast med henne efteråt och hon sa att Lorett hade känts fin, spec i galopperna idag. Fick nedanstående foto via sms.
Bättre julafton kan man inte ha! Mjuk grusväg och sol på hästryggen på allra finaste hästen.
 
Igår söndag red Julia men jag har inte så mycket koll på vad hon gjorde. Juldagen blir det uteritt igen om vädret tillåter annars bllr det antingen vila eller ridhuset.
Vilken  fantastisk tur vi hade som fick världens finaste och mysigaste häst!! Idag red jag barbacka i ridhuset på kvällen. Stormigt utanför men Lorett bryr ju inte sig. Jättefin och mysig att rida. Igår var hon lika mysig men på ett annat sätt. Var nere i Viarp och hoppade med på lektionen. Gick jättebra och Lorett var pigg och glad. Jag var lite ringrostig och var  inte riktigt med i sprången, men Lorett var så snäll och hoppade i alla fall. Kul att träffa Helene och Sus som även hon red med.  Hoppas de snart kommer med Dakenda! :)
 
 
 Lorett pratar fint med Fiffi! Syns inte men öronen var framme och hon gnäggade gulligt. :)
 
I onsdags gick jag ner till Viarp och red med på dressyrspecialen. Hade fått Annas lektion. Gick jättebra och Lorett kändes så fin. Bara lite mot slutet när vi båda kanske blev lite trötta så blev hon lite stark för mig. Vi red mycket öppna vilket ju är ganska svårt och ansträngande. Har också åkt på dunderförkylning igen, med halsont och då känner man sig inte så pigg.
Igår torsdag jobbade jag 13-21 så då tog Julia henne. Hade ridit lite barbacka i ridhuset,. Blev inte så mycket av det eftersom hon inte hade ridbyxor, och då gled hon.

Idag skulle jag egentligen kompat hela dagen men fick sms att hon som skulle jobbat hade sjuka barn så då får jag jobba i alla fall. Slutar inte förrän kl 17 och eftersom jag även idag tänkt rida med på hopplektion nere i Viarp åker jag och mockar nu på morgonen före jobb så är det gjort! Har fått även denna lektion av Anna. Och täcket fick jag av en annan kompis. :)
För ett par dagar sedan fick Lorett en julgran i sin hage. Såg idag att hon ätit ganska mycket på den, mest i toppen. Valde ut en med många ljusgröna skott på. Idag fick hon också ett nytt täcke med halvhals och magdel vilket jag letat efter.
 
 
Jobbig dag på jobb och sen var det strul hemma. Julia skulle tagit Lorett men hon är sjuk så då fick jag skynda mig till Lorett och mocka. GIck en kvart med henne i ridhuset och hon fick även rulla sig. Körde sen hem hem för att invänta Pernilla då vi skulle till Helene men jag fick ordna lite hemma och körde dit efter. Trevlig kväll. Kom på en sak jag önskar mig av tomten, dvs jag köper den till mig själv. Och den finns här-
 
 
 
 
 
Fått tips på ytterligare tre hingstar som skulle kunna passa Lorett. En är Bravour efter Cornet Obolensky. Ger långbenta avkommor i både hopp och dressyr. Dock skimmel!


Sedan har vi Sir Oldenburg. Passar Lorett då han lämnar multibegåvade avkommor av bra storlek. Morfar är Contender. Och han är svart!
 
 
Sist ut i detta inlägg är Cartier. Sägs ge både hopp- och dressyrhästar, men jag är osäker på storlek på avkommorna. Morfar är Capitol I som är en mycket bra hopphäst men skimmel.
Kvällen tillbringades först på hotell Öresund där Landskronas luciatåg med Julia
gjorde sitt sista framträdande för i år i alla fall! De sjöng jättefint. 
 
Åkte sen till stallet och red barbacka på en fin Lorett. :)
 
 
 
 
 
Senaste plaketten på plats! :-D  (längst upp till höger)
 
och julfint!
Även idag red Julia lite kravlöst och lösgörande i ridhuset och idag kändes Lorett lite mjukare. Trist dock att bara ridas i ridhuset och speciellt när inga andra hästar är där tycker nog Lorettan. Nu håller ju snön på att smälta bort men jag hoppas den kommer igen i januari EFTER att Lorett fått snösulor och broddhål. För rida ut i snön är härligt!
 
Nu är det bara en vecka kvar till julafton. Själv önskar jag inget av tomten, men Julia har gjort en önskelista på sin blogg. Och visst är det fina saker! Här finns den!
 
 
 
 
 
 
Upptäckte precis att Feliciano betäckte i år så då kanske han gör det även nästa år? För han är fin! Läs om honm här
 
Här är också filmen igen med honom som filmades nu i  höst.
 
 
Nästa intressanta hingst var ju Carte d'Or efter Cor de la Bryere . Här och här kan man läsa om honom.
 
Har också tittat på Casilius e,Cassal la Silla (hoppstam)
 
Fetcher N e.Feliciano (hoppstam) Här finns mer info om honom.
 
Contant Q som var den hingst Roffe fick låna till Strömsholmclinicen och gärna ville ta med sig hem. (hoppstam)
 
Och så var det då A-dur som jag skrev om i förra inlägget. Här kan man läsa mer om honom. 
 
Kom igen nu med råd,synpunkter och tips! Det som troligen kommer att fälla avgörandet är om jag kan få reda på om någon av hingstarna jag är intresserad av har lämnat stora avkommor. :)
Igår fredag red jag lektion nere i Viarp för Lotta. Hade fått Helenes lektion då hon inte hann denna fredag. Jag har tur som har snälla vänner som tänker på mig. Fick ju en lektion av Anna förra veckan och har en till till godo från henne som jag ska hinna med nästa vecka. :)
Gick i alla fall ner till viarp med Lorett och det hade börjat blåsa ordentligt. Gick sakta då det är väldigt halt för Lorett. Kommer aldrig mer att låta henne vara utan broddhål oavsett årstid! Det var bara jag och en till på träningen så det blev nästan privatlektion. Det var markarbete och Lotta tog fram plastcavalettina som hon varierade. Först travade vi fyra bommar på böjt spår i båda varv. Lorett kändes jättefin och lyfte fint på benen. Sedan blev det galoppstuds med de fyra cavalettina. Tänkte på att ha kort tygel som Lotta Björe tyckte och Lotta var på mig om innerskänkeln och det gick superbra. Avslutade med att travhoppa ett litet hinder. Travbom, hinder, galoppbom efter. Hoppade det först lite lågt och sen ett par ggr ganska högt. Mycket högre än vad jag egentligen vågar! Gjorde detta i båda varven och Lorett är ju bara bäst! Skyndade oss sedan tillbaka till stallet i stormen och tänkte att jag nog inte skulle kunna köra bil hem då vägen upp till stallet var helt igenblåst och snön låg i drivor. Dock bra för Lorett som inte halkade i all snö. Men när jag var klar så körde Steen och plogade så jag och Hanna som också var i stallet kunde köra hem!
 
Idag lördag var både jag och Julia i stallet, och Julia red lite lösgörande på Lorett som kändes lite stel idag. Inte så konstigt om hon har lite träningsvärk. Kelade också med nya stallkatten. Vi får hoppas han får stanna. :)
 
Hittade ett litet klipp från Luciakonserten i torsdags. Lyssna och njut!
  
 
A-Dur e. Argentinus ue. Romadour II är premierad med ELIT i Danmark. Han har ett flertal egna placeringar i internationell Grand Prix under Geir Gulliksen på högsta internationella nivå och har även placeringar i dressyr. Han har i Danmark ett index på 126 i hoppning och 108 i dressyr. Här kan man läsa mer om honom.  
 
Vad sägs om honom?  Enl egna hemsidan verkar han på färsk semin (år 2012) och har över 90% dräktighet.
 
Här en film när danska Tina Lund tävlar honom.
 


Viatorp har äntligen fått en jägare. mycket kelig men lite rädd än så länge. Lorett fick en liten promenad på en kvart nu ikväll. Julia var och mockade innan idag men hann ej mer pga luciafirande. var och tittade på henne nu ikväll i kyrkan och de var så fina och sjöng superbra!
Träningen för Lotta Björe idag gick jättebra. De var sex stycken som red men jag tyckrer hon hade tid för alla. De red cirka 1,5 timme. Hon var mycket pedagogisk och pratade mycket. Hon var noga med med förarbetet och hon tryckte mycket på att man skulle variera arbetet för hästarna. dels tempot men även övningarna. De fick t ex rida på volt och på öppna delen sitta ner och rida öppna och på andra delen trava över bommar och då rida lätt. De fick rida en del utan stigbyglar. La sedan till ett litet hinder på volten och sedan ner i trav till de tre bommarna. viktigt att även använda rösten. Hon var noga med att de på skulle vara ställda och böjda runt innerskänkeln. På nästa volt skulle de galoppera cirka halva varvet och sedan bryta av till trav, rida öppna och sen galopp igen. Därefter  hoppade de lite olika linjer bl a dogleg där det var viktigt att hästarna formade sig och inte blev för raka. Alla hästarna skötte sig finfint! Julia skulle tänka på att ha mycket kortare tygel. Lite kul att Julias tränare Hanna fick precis samma rekommendation när hon red för Lotta Björe på clinicen efteråt. Jag filmade en del men det måste sättas ihop till en film först så den kommer kanske i morgon.
 
 
 
Om någon missat vem Lotta Björe är så kan jag tala om att hon är en av Sveriges bästa tränare. Hon har varit framgångsrik på ponny, och sedan även på storhäst. Har vunnit SM för seniorer och även hoppat i världscupen. Dock tävlar hon inte längre. Jobbade i många år som hopplärare på Strömsholm med har sedan ett par år startat eget tillsammans med Sylve Söderstrand utanför Eskilstuna, nämligen Jump Club. Hon är storasyster till  Emma Emanuelsson som nyligen vann hela Volkswagen Grand Prix. Hon är utbildad A-tränare och är även expertkommentator när SVT sänder från världscupen.
 
I måndags morse var det fortrarande svårt att köra bil pga all snö så då gick jag över fälten till Lorett. Jobbigt i snön men bra träning för mig. Mockade till Lorett och Cez ifall Pernilla skulle ha svårt att ta sig ut på kvällen då vi bestämt att rida ihop. Hjälpte sen Lotta att ta in hästarna. Kallt och blåsigt för dem och flera skakade. Gick sen hem igen över fälten och var ganska trött när jag kom hem igen. På kvällen hade blåsten och snön lugnat sig så då kunde jag köra stallet och även Pernilla. Vi red ihop i ridhuset knappt en timme. Hade dressyrsadeln och Lorett var underbar att rida, mjuk och fin!

Igår tisdag hämtade jag Julia vid vallåkra-stationen kvart i fem och sen körde vi till Lorett. Julia red någon halvtimme i ridhuset med hoppsadeln och Lorett kändes fin tyckte hon. Gjorde bl a fina öppnor i både trav och galopp i båda varv. Hoppas hon nu är lagom laddad för dagens hoppträning för Lotta Björe! :)
  
 

Såg också att TR 2013 nu finns publicerade. Här kan man läsa dem. Som jag tidigare skrivit kan nu ponny tävla som både häst och ponny när och hur som helst. I allmäna bestämmelser står nu så här;

4. Ponnys rätt att delta i klasser för stora hästar
I dressyr och hoppning, kan ponny med ryttare fr.o.m det år ryttaren fyller 19 år, tävlas som häst samtidigt som den tävlas som ponny med junior. Då ponnyn tävlas som häst, gäller bestämmelser och kvalifikationsregler för häst. För övriga grenar, se grenspecifikt TR
Julia är glad! Läs hennes blogg under dagens datum.
Dagens övning. sen blir det hem och se hoppning på tv med lite glögg. tänker inte gå ut mer idag!
  
 
 
Finns det något godis här?
 
Ingen där uppe heller som har godis?!
 
Idag hann varken jag eller Julia rida så när jag slutat jobb nu ikväll åkte jag till stallet och tog ut Lorett i ridhuset där jag släppte lös henne. Det första hon gjorde var så klart att rulla sig och sen såg hon klar ut. Men då fick jag mana på henne lite och eftersom hon lyssnar på röstkommando så började hon trava när jag sa det. Dock tyckte hon nog det var konstigt att hon själv skulle trava runt, men hon  gjorde det i alla fall. Fick henne även att galoppera lite. Lite roligt att se att hon konstant valde höger varv. Någon gång fick jag igång henne i vänster men hon bytte nästan direkt. Höll inte på mer än max en kvart. Sen fick hon gå in och äta sin kvällsmat.
 
Igår torsdag red Julia lite lösgörande i ridhuset. Eftersom Lorett varken har snösulor eller broddar går det ju tyvärr inte att rida ute i snön. Jag hoppas den ligger kvar även efter jul!
Gick ner till Viarp igår för en dressyrlektion för Lotta som jag fått av Anna S då hon fått förhinder. Himla snällt och lektionen gick superbra. Lorett var lagom framåt och jobbade på jättebra. Min sits var också bra enl Lotta, och jag tror min barbackaridning gjort lite skillnad. Ska fortsätta med det! Fick sällskap ner av Hanna K som skulle rida Cez på samma lektion. Mycket snö och halt ute. Tyvärr missade vi ju broddhål sist Lorett blev skodd och inte satte vi på snösulort heller för då var det regn och 10°, vilket var en månad sedan. Nu får vi försöka klara oss en månad till men det verkar ju som om snön är här för att stanna. I alla fall halkade Lorett ganska mycket med bakbenen i söndags när vi gick ner till tävlingen så idag testade jag att sätta på henne gummiskorna på bakhovarna,  som vi köpte på Hööks för flera år sedan. Har använt dem ett par gånger då hon tappat en sko, så  de är egentligen tillpassade för bakhoven utan skor, men när jag nu testade tyckte jag att de var tillräckligt stora i alla fall. Inte att rida med men tillräckligt bra att gå ner till viarp med. Och faktiskt gick hon ganska bra med dem, halkade nästan inget alls.
 
Här är vi på väg hem, påpälsade i kylan och mörkret och halkan!
Idag red jag åter igen barbacka på denna fina häst! Blev cirka en halvtimme. Hur fin som helst och helt stadig.
 Kallt idag, ska bli lite tömkörning! Egentligen skulle hon haft vila, men då hon inte rör sig alls i hagen på dagarna och hästarna dessutom kommer in tidigt och står många timmar i boxen, tycker jag att lite tömkörning passar bra på en vilodag. Speglarna hade fint ismönster idag!
Åkte till Landskrona kl 16 och såg när Luciakandidaterna presenterades. Kl 18 idag stängde röstningen och i morgon kommer resultatet.
 
Söta Stella var också där! Hennes fina mössa har hennes mamma gjort och vill man köpa en sådan eller något annat fint hon gjort, så kan man hitta det här. Se fotot nedan, för annat hon gjort, som jag tog idag på julmarknaden. Finare julklappar får man leta efter! Bl a finns jättesöta inne-"uggs" till små barn.
 
 
 
Så är du intresserad av något så gå in på http://ninesdesign.blogg.se/ eller mejla Tina direkt på ninesdesign.blogg.se@gmail.com
 
Så här såg det ut i morse när Julia kom för att hämta Lorett.
 
De skulle nämligen hoppa en klass nere i Viarp som hade lokal hopptävling för häst idag. Inte kul väder alltså och massor av strykningar blev det så klart. Men Julia och Lorett och jag halkade ner till Viarp och de slog till och var nolla i grunden. Omhoppningen såg supersnabb och bra ut, men tyvärr föll en bom på sista hindret. Dock räckte det i alla fall till en andraplats och det var vi jätteglada för. Emma var också med och hoppade Fifi i samma klass fast avd B där man enbart rider grundomgången och de nollade den! Duktiga hästar och ryttare. :)
 
 
 
 
Har du också fått rosett, undrar nog Fifi? Ska vi bli kompisar? 
 
 
 
Byggt bana i viarp idag och som omväxling bytte jag plats på oxer och räcke på framhoppningen, krysset står ute i padocken.Julia red Lorett i ridhuset och de hopptränade lite vilket gick alldeles utmärkt!