Gradvis avvänjning

0kommentarer

Så glad vi har tagit det lugnt med avvänjningen av Juliett. Var ju bara för cirka två veckor sedan som vi började dela dem på natten, och nu får Juliett gå in till Lorett och dia en gång på kvällen innan natten och sedan går de i hagen på dagarna då hon kan dia som hon vill och som Lorett tillåter. Har tyckt det känts bra att göra det lugnt och låta det få ta tid. Måste ju avvänja helt innan sommarbetet men det får bli några veckor innan bara. Blir därför glad när jag hittade denna studie som helt stödjer vårt sätt, dvs att man inte ska vänja av dem för tidigt eller för abrupt.  Finns här för den som är intresserad. 
 
Det står bland annat "Hur kan det då komma sig att vi avskiljer våra föl utan att ta hänsyn till hur viktig stoet är för deras utveckling och socialisering med oss människor? Det verkar som att det gått slentrian i att avskilja fölet vid en viss ålder och man tar egentligen inte någon hänsyn till huruvida det är nödvändigt eller om det är den bästa starten för fölet."
 
Vidare står det "I vår studie fann vi ett samband mellan tidig ålder vid avskiljning och diförsök på andra föl. Då studien inte var tillräckligt omfattande, kunde vi inte ta reda på om det finns en ålder där diande på stoet avtagit, så att ett missriktat diande inte utvecklas. Det vi noterade var att den individ som vid avskiljning var 7 månader gammal, inte sågs gör något diförsök under studiens gång. För att få den mest skonsamma avvänjningen bör det tas större hänsyn till hur stoet själv går till väga. Det bästa är när stoet själv får avvänja, det vill säga vid en senare tidpunkt samt mer gradvis än vad människan gör. Även om de kan klara sig utan modersmjölken, innebär inte det att de därmed är redo att avskiljas. När det gäller matsmältningskanalen, har fölet först vid 7 månaders ålder fullt utvecklat enzymsystem så att de kan bryta ned den stärkelse som finns i fodret, och grovtarmen är fullt utvecklad vid ca 10 månaders ålder" 
 
"I en engelsk studie fann man att 2/3 av dem som utvecklade beteendestörningar, gjorde det inom en månad från avvänjningstillfället. Då hade man följt hästarna från det att de var föl upp till vuxen ålder (Planck & Rundgren, 2003). Detta betyder att den stress som föl utsätts för kan leda till beteendestörningar i vuxen ålder. Även Kiley-Worthington (1997) tar upp avvänjningen som den enskilt största faktorn till att hästen senare i livet utvecklar stereotypa beteendestörningar eller att ett avvikande socialt beteende utvecklas."
 
"Det borde ligga i hästhållarens intresse att få sunda hästar med rätt social utveckling, så att inte problem i hanteringen ska uppstå i onödan. Om vi ska överta rollen som uppfostrare innebär det ungefär samma passning som en åtta veckors valp har, det vill säga större delen av dygnet, och det är inte möjligt. Sammantaget tycker vi att dagens avvänjningsprocedur bör anpassas mer efter stoets naturliga avvänjning och människan bör tänka igenom om det är nödvändigt att utsätta fölet för den stress som en avvänjning innebär."
 
 
Inga ledsna hästar här inte! :)
 
Denna helgen har jag jobbat men Julia har varit hemma. Igår red hon i ridhuset och hade Juliett med sig. Idag red hon i paddocken och även idag var Juliett med. Fick sms att Lorett var JÄTTEFIN!  Och nedanstående foto.  
 
I morgon är det dags för hovslagaren för båda. 
 
 

Kommentera

Publiceras ej