I nöd och lust

0kommentarer

 
Ja livet med hästarna kan väl beskrivas så. Först var det väldigt mycket lust. Våren var toppen. Allt gick bra med Juliett, inridningen gick toppen  och hon har varit hur snäll och duktig som helst,  och sen kom hon iväg på betet den 23 maj. Gick jättebra att släppa henne där. Lätt att lasta men lite stressad i transporten så jag åkte med henne. Hittills är allt bra där. Hon har fått något litet sår på vänster framben/bog, kanske en spark, men det ser inte så illa ut och hon rör sig ok. De är nu fyra hästar i hennes hage, två andra treåringar och en 21-åring. En av treåringarna gick där även förra sommaren. Loretts kompis från de andra två somrarna, ardennern, får inte komma dit igen. Den var ganska jobbig med att välta badkar och hade ingen respekt vare sig för andra hästar  eller människor. Och i år är den ju ännu större så klart. 
 
 
Sen kom nöd!
Carado som Julia köpte i december har gått från klarhet till klarhet. Nu i vår började hon tävla och vi har varit i Skromberga och Kågeröd (förutom Viarp då). Han har skött sig jättebra, både med lastning, körning och tävling. Är dressyr de satsar på och resultaten har varit helt ok. Dock efter sista tävlingen i början på maj var han helt plötsligt halt. FIck vila en vecka men ingen bättring. Ursula kom och bedövade hoven och då var han ohalt. Skulle kunna vara en vrickning och fick butta och sjukhage i tio dagar. När hon kom tillbaks var han fortfarande halt. När hon skulle sticka honom för ny bedövning och kolla om det fortfarande var i hoven han var halt ville han inte det. Med facit i hand skulle vi inte pressat honom men det gjorde vi. Han blev både bremsad av Julia och Lotta knep i halsen medan jag höll hoven. Han fick panik och stegrade sig varvid Julia fick en smäll av en hov över ansiktet. En massa blod och ambulans fick tillkallas. Men tur i oturen bara ytliga skador. Dock är hon sjukskriven till den 19 juni och hon har ont i ansiktet. Elände! Och problemet med Carado kvarstod. Dagen efter kom Ursula igen och då hade en hovslagare dragit av vänster sko. Inte helt problemfritt dock. Sen kom Ursula och han blev drogad, och sen röntgad. HIttade fraktur i hoven. Så nu har han fått ringsko där och gips utanpå. Ska stå i box/sjukhage minst 4 veckor. 
 
Och Lorett sedan :(. Allting har varit toppen hela våren. Jag har ridit lite på bettlöst träns och hon har känts så fin. Också börjat rida ut lite vilket är jättemysigt. Åkte till Helsingborg och fick provat ut en ny dressyrsadel till henne. Ja en begagnad blev det. En Anky och helt plötsligt var hon ännu finare att rida. Juliett åkte ju till betet den 23 maj, och den 24 fyllde hon 3 år! Dagen efter den 25 maj fyllde Lorett 19 år! Så fin och fräsch hon är trots sina år. Innan Juliett åkte blev vädret riktigt fint och de började sova ute redan en vecka före. Började då vänja in Juliett lite på gräset och Lorett hängde på då med. Lyckliga hästar. Detta brukar vi ju göra varje år. Den 25 var det KM på klubben och jag och Lorett var med. Hon kändes jättefin! Efteråt släppte jag henne i gräshagen en stund och gick ner och tittade när Julia skulle rida. Hon hade fått låna Torina eftersom Carado var halt. GIck jättebra för dem trots att det var Torinas första dressyrtävling. Sedan åkte jag hem och fixade lite och Julia gjorde klart stallet. Sedan flyttade hon tillbaka Lorett till sin vanliga hage och kom hem till mig. På kvällen var vi i stallet en liten sväng och fyllde vatten. Lorett var som vanligt. Dagen därpå kommer Julia på förmiddagen och hittar henne med fång! Kyla fötterna, ringa veterinär och det blev Anna Eriksson vi fick tag på . Hon känner ju Lorett sedan många år. FIck kuddar under hovarna för avlastning, in i spånbox, boxvila 14 dagar, smärtstillande. Stackars Lorett hade så ont att vi nästan inte kunde lyfta en hov för att sätta på kuddarna. På kvällen var hon dock bättre. För att hon ska bli bättre är det också mininalt med mat som gäller framöver. Gick bra över helgen men sedan fick först ett kolikanfall så Anna fick komma och slanga henne och ge kramplösande. Uppehåll med den lilla mat hon fick och ingen smärtstillande då det kan dölja koliksymtom. Blev bättre fick börja äta och fick sin medicin. Dagen efter ny kolik!! Anna kom igen, och proceduren upprepades. Blev något bättre men ville fortfarande bara ligga. Anna trodde kanske berodde på hon hade ont i hovarna men jag var säker på magen. Jag tror på magsår av medicinen och all stress av smärta, stå inne etc. Så hon fick en akut magsårsmedicn som skulle lägga sig som plåster i magen, och sen en förebyggande och det var typ Losec. Detta var i torsdags kväll.  Och sakta men säkert blev hon bättre så igår redan var hon nästan som vanligt. Nu får hon inte äta smärtstillande längre så vi får hoppas hon inte får ont igen. Kyler hennes ben med kyllera varje dag nu istället. Anna Eriksson har varit helt fantastisk och ringt sen kväll och tidig morgon för att kolla läget. Kom t o  m på sin lediga dag, när hon fick koliken. På torsdag kommer Anna igen och hovslagare. Då ska det röntgas och då tar vi det från där. 
 
Så nu står både Lorett och Carado inne. Tur i oturen att de är dåliga samtidigt. Lorett står i Julietts box och Carado står i Loretts.  Blir en torftig sommar för oss alla. Både ekonomiskt och vad gäller roligt. Jag och Julia skulle ju åkt med hästarna till Flyinge den 19-20 juni på träningsläger för Mette Henriksson och bott över på lyxiga Gaspari. Och vårt ridläger sista helgen i juli kan vi också glömma. Men huvudsaken är att hästarna blir friska! 
 
 
Carado tittar ut från sin box. Första boxvilan när vi trodde det var bara en vrickning. 
 
 
Juliett första dagen på betet. 23 maj 2017
 
Liten skrittrunda på slingan. Juliett går först! Maj 2017
 
 
Lorett tittar ut genom fönstret och ser sin hage. Inte glad för boxvila.
 
Ont i magen :(
 
 
 
Fått lugnande inför slangning ner till magsäcken. 
 
Carado fått lugnande inför röntgen av hoven där hovfraktur dök upp.
Hovfraktur på insidan vänster fram.
 
Julia och Torina på KM 25 maj 2017
 
Jag och Lorett på KM 25 maj 2017. Även dagen då Lorett fyllde 19! Och dagen före dagen F! Tyvärr ser jag ut som en köttbulle på henne men det ska bli ändring på det tills hon blir frisk igen!

Kommentera

Publiceras ej